SRBIJA IMA LEK ZA SKORO SVE BOLESTI: Nalazi se svuda oko nas, a o tome gotovo da pojma nemamo

 ≫ 
  • 12

Iako je u raju izazvala mnogo nevolja, jabuka ima status rajskog voća. Prema mitologiji, ona nije samo simbol greha, požude i ljubavi, već i večne mladosti. Ali i nauka bez rezerve tvrdi da je jabuka zahvaljujući svojim sastojcima izuzetno zdrava namirnica.

Ubi vas migrena? Ovo voće može da reši sve probleme

Pre odlaska u šoping, pojedite JABUKU! Saznajte zašto

Prema arheološkim otkrićima, ljudi uživaju u jabukama još od 6500. godine pre nove ere. U brojnim kulturama smatra se eliksirom života. Prema skandinavskoj mitologiji, bogovi su jeli jabuke kako bi večno ostali mladi, a i Kelti i Rmlljani smatrali su je posebnim voćem.

Jabuka u narodnim verovanjima i običajima srpskog naroda služila je kao dar, ponuda, dokaz ljubavi i prijateljstva. Bila je simbol sreće, plodnosti i zdravlja, zbog toga se poklanjala bolesnim osobama. Nekada su se gosti na slavu zvali jabukom. Imala je ulogu i u ljubavnoj magiji, o prosidbi i svadbi, sahrani...

Jabuke su poreklom iz centralne Azije, vremenom su počele da se uzgajaju širom sveta, a danas su najčešće uzgajano voće u svetu sa čak 10.000 sorta. Kod nas se uzgajaju: ajdared, greni smit, crveni delišes, zlatni delišes, jonagold, jonatan, melrouz, mucu, kolačare, kožare, budimke, gala, red-čif, petrovke, gloster, gala, sautovka, topaz, fudži. Ima ih su svuda, u supermarketima i na zelenim pijacama, a po ceni su najpristupačnije voće.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Nutritivna vrednost

Zbog velikog broja korisnih sastojaka, nutricionsiti širom sveta je preporučuju kao namirnicu koju treba jesti svakodnevno, pre jela ili nekoliko sati posle jela.

A u čemu je tajna ove namirnice?

Jedna jabuka je poput sanduka s blagom. U 100 grama ima 52 kalorije. Bogata je vlaknastim materijama (celuloza, pektin, lignin). Sadrži 20 odsto dnevne preporučene količine vlakana. Vlakna iz jabuke smanjuju štetan holesterol i sprečavaju nastanak srčanih oboljenja.

Obiluje vitaminima C, A, E, K i B i mineralima (kalijum, magnezijum, fosfor, gvožđe). Sadrži mlečnu, limunsku i jabučnu kiselinu koje pomažu u procesu varenja. Snabdeva organizam energijom, sprečava umor i bistri um.

Ako pre spavanja pojedete jednu jabuku, imaćete miran i prijatan san.

Kako jabuka ima malu energetsku vrednost, jer njen najveći deo čini voda u kojoj su otopljeni vitamini i mineralne materije, kroz želudac prolazi samo za 20 minuta. Međutim, ako jabuku uzimate nakon obroka, dolazi do fermentacije i ona gubi većinu svojih hranljivih i lekovitih materija.

Iako sadrži ugljene hidrate, jabuka ima malu energetsku vrednost pa je pogodna za dijetalnu ishranu.

Najkorisniji sastojci jabuke nalaze se u kori (i to čak šest puta više nego u belom delu), zato je velika greška ljuštiti jabuku, a tako se, nažalost, često servira deci, kojoj je jabuka jedna od prvih nemlečnih namirnica.

Ipak, preporučujemo da konzumirate jabuke iz ekološkog uzgoja, a ako kupite jabuke koje su tretirane pesticidima, svakako oljuštite koru, jer se u njoj nalazi najviše hemikalija.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Lekovita svojstva jabuke

Još u srednjem veku bila je poznata lekovita vrednost jabuke. Ona ne može da izleči nijednu bolest, ali i u zvaničnoj medicini smatra se jednom od najzdravijih namirnica, a o tome govori i stara velška poslovica: "Jedna jabuka na dan - doktor van kuće".

Laganim grickanjem i žvakanjem jabuke jačate desni, a jednom jabukom možemo očistiti usnu duplju od čak 90 odsto bakterija koje uzrokuju karijes. Kiselina koja se nalazi u jabukama doprinosi otapanju zubnog kamenca.

U jabukama se nalazi i serotonin, poznat kao hormon sreće. Ako ste lošeg raspoloženja, posegnite za jabukom i osećaćete se bolje!

Kora sadrži i pektin, vlakno koje na sebe vezuje toksine i pomaže crevima da izbace ostatke probavljene hrane.

Ursolična kiselina u kori jabuke kontroliše nivo holesterola i šećera u krvi, te jača i štiti mišiće tela od propadanja.

Olakšava alergije jer je bogate kvercetinom, biljnim sastojkom koji smanjuje lučenje histamina, hemikalije koju vaše telo ispušta tokom alergijskih reakcija.

Ublažava migrenu - neka istraživanja otkrila su kako miris zelenih jabuka može smanjiti simptome migrene i smanjiti neno trajanje - kad osetite da biste mogli dobiti glavobolju, prerežite zelenu jabuku napola i uživajte u njenom mirisu.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Clare Bloomfield Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Clare Bloomfield

Najbolji slatkiš za dijabetičare

Najnovija istraživanja pokazala su koliko polifenoli jabuke pozitivno utiču na regulaciju šećera u krvi, a jedan od najpoznatijih flavonoida u jabuci je kvercetin, koji može da utiče na određene enzime koji razlažu kompleksne ugljene hidrate na proste šećere.

Dijabetičarima se preporučuje da jedu jabuke ali da ih nikako ne ljušte. Ustanovljeno je kako polifenol miricetin iz jabuke može zaštititi crvena krvna zrnca dijabetičara od štetnih efekata oksidativnog stresa i usporiti potencijalne komplikacije.

Čuva i majku i bebu

Osim što će uticati pozitivno na ženu u drugom stanju, jabuke veoma pozitivno utiču i na bebu. Naime, naučnici iz Holandije i Škotske ispitivali su na uzorku od oko 2.000 trudnica kako i koliko način ishrane uticaja na njihovu decu i utvrdili kako su majke koje su jele jabuke dok su bile u drugom stanju prenele bebama neke zdravstvene pogodnosti, uključujući manji rizik od asme i otežanog disanja. Bebe su imale bolje razvijena pluća.

I da, za kraj samo da pomenemo rasprostanjenu upotrebu ovog voća u domaćoj kuhinji - štrudla, lenja pita, pita, kompot...

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Jabuka je čudo.

(Telegraf.rs)

Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PDragan

    23. februar 2017 | 10:02

    To vise nisu jabuke,to su pesticidi.zato nam rusi vracaju sa granice,a tako je i sa malinom i ostalim vocem.sve je isprskano i nista nema ukus.to jesti je veca stets nego korist. Ja voce u srbiji ne jedem.

  • bivši oficir

    23. februar 2017 | 09:54

    Sve bi ovo bilo tako samo kada bi prozvodjači prestali da ja buke kupaju hemijom, neka neko napiše koliko se puta jabuke prskaju "po pravilu", a koliko puta i kojom koncentracijom i kada poslednji put, (karenca) pred branje prskaju naši majstori..

  • Ivan1

    23. februar 2017 | 11:37

    Ja ne znam ljudi,ali ja jabuke svakodnevno jedem znam da su prskane,ali bre mnogo ih volim,pojedem za nedelju,dana 6 kg i to 3 kg ajdara i 3 kg green smit,a njbolje jabuke koje sam!jeo su melrouz kupovo kod nas u novembru poslenih nema valjda izvezu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA