Ovo su OZBILJNE POSLEDICE koje vas čekaju ako prestanete da jedete HLEB

  • 7

Kako se više diže prašina oko štetnosti konzumiranja glutena, sve veći broj ljudi iz ishrane izbacuje hleb. Iako je malo ljudi koji stvarno boluju od celijakije i ne smeju da jedu gluten kako bi sačuvali zdravlje, neki ga iz ishrane izbacuju iz mode i hira - zapravo to čini većina.

Fascinantne informacije o telu kad prestanete da jedete hleb

Nisam jela hleb četiri meseca i desilo se nešto što uopšte nisam očekivala

Dok ljudi preosetljivi na gluten ne mogu da jedu hleb jer njihov dogestivni trakt ne može da ga svari, znate li šta se u organizmu dešava ako bez razloga iz ishrane izbacite hleb a on vam uopšte ne šteti?

Kada iz ishrane izbacite hleb, a samim time i ugljene hidrate, brže mršavite i manje ste otečeni - ali u tom slučaju ne dolazi do nestajanja masnih naslaga, već do gubitka vode, što se onda ogleda i na broju koji vam pokazuje vaga.

Takođe, izbacivanja hleba iz ishrane ima i nekoliko loših posledica:

Loš zadah

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Kako bi mozak mogao normalno da radi, potrebni su mu ugljeni hidrati, a ako ih ishranom ne unosimo dovoljno, procesi koji se u telu događaju dovode do lošeg zadaha, isušivanja usta, umora, slabosti i nesanice.

Iako se organizam na to vremenom navikne, stručnjaci tvrde kako su takve promene za nas veoma loše i da nikad ne bi trebalo u potpunosti izbaciti ugljene hidrate iz ishrane, baš kao ni bilo koju drugu vrstu namirnica.

Poremećaj nivoa šećera u krvi

Foto: PIxabay Foto: PIxabay

Nakon što iz ishrane izbacimo ugljene hidrate, nivo šećera u krvi opasno oscilira, a kako bismo to sprečili, stručnjaci predlažu da umesto belog hleba jednostavno jedemo hleb od integralnih žitarica.

Manjak energije

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Žitarice su odličan izvor magnezijuma, vitamina B i gvožđa, a oni su pak odličan izvor energije - zato, ako ih uskratimo organizmu, prilično je očigledno da će on slabije raditi i da ćemo imati manjak energije, a zbog toga nećemo biti u mogućnosti da se bavimo fizičkom aktivnošću.

Problemi sa varenjem

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ako u potpunosti izbacimo ugljene hidrate, probava neće moći normalno da funkcioniše i javiće se problemi sa stolicom i zatvorom.

Javlja se nervoza

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Ugljeni hidrati su izrazito bitni za održavanje nivoa serotonina u telu, a taj hormon sreće nam je jako bitan - jer, ako ga nema dovoljno, osećaćemo nervozu i biti loše raspoloženi i češće nego što bismo bili.

(Telegraf.rs)

Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    23. februar 2017 | 22:33

    Koja glupost. Ne jedem hleb i testeninu već tri godine, izgubila sam 27 kg, popravila mi se probava, imam dosta energije, bolje spavam, nisam naduta itd. Upravo sve suprotno sam imala dok sam jela testa. Tako da... I ovo mi je dr preporučio.

  • Ccc

    23. februar 2017 | 18:05

    Večito se nešto pametuje...sir, mleko, meso, jaja, hleb... i babe i dede po 90god., sad bez hleba, biljkice, novo izmišljene... i retkost 70god da dožive...

  • Sasa

    23. februar 2017 | 12:27

    Definitivno smo u srednjem veku.Hleb ne treba jesti.Kakva je ovo oromocija protiv toga.Smesno.Ah da i ujedno krstiti se svaki put kad se jede hleb i obavezno u so umociti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA