Ovo su OZBILJNE POSLEDICE koje vas čekaju ako prestanete da jedete HLEB
Kako se više diže prašina oko štetnosti konzumiranja glutena, sve veći broj ljudi iz ishrane izbacuje hleb. Iako je malo ljudi koji stvarno boluju od celijakije i ne smeju da jedu gluten kako bi sačuvali zdravlje, neki ga iz ishrane izbacuju iz mode i hira - zapravo to čini većina.
Fascinantne informacije o telu kad prestanete da jedete hleb
Nisam jela hleb četiri meseca i desilo se nešto što uopšte nisam očekivala
Dok ljudi preosetljivi na gluten ne mogu da jedu hleb jer njihov dogestivni trakt ne može da ga svari, znate li šta se u organizmu dešava ako bez razloga iz ishrane izbacite hleb a on vam uopšte ne šteti?
Kada iz ishrane izbacite hleb, a samim time i ugljene hidrate, brže mršavite i manje ste otečeni - ali u tom slučaju ne dolazi do nestajanja masnih naslaga, već do gubitka vode, što se onda ogleda i na broju koji vam pokazuje vaga.
Takođe, izbacivanja hleba iz ishrane ima i nekoliko loših posledica:
Loš zadah
Kako bi mozak mogao normalno da radi, potrebni su mu ugljeni hidrati, a ako ih ishranom ne unosimo dovoljno, procesi koji se u telu događaju dovode do lošeg zadaha, isušivanja usta, umora, slabosti i nesanice.
Iako se organizam na to vremenom navikne, stručnjaci tvrde kako su takve promene za nas veoma loše i da nikad ne bi trebalo u potpunosti izbaciti ugljene hidrate iz ishrane, baš kao ni bilo koju drugu vrstu namirnica.
Poremećaj nivoa šećera u krvi
Nakon što iz ishrane izbacimo ugljene hidrate, nivo šećera u krvi opasno oscilira, a kako bismo to sprečili, stručnjaci predlažu da umesto belog hleba jednostavno jedemo hleb od integralnih žitarica.
Manjak energije
Žitarice su odličan izvor magnezijuma, vitamina B i gvožđa, a oni su pak odličan izvor energije - zato, ako ih uskratimo organizmu, prilično je očigledno da će on slabije raditi i da ćemo imati manjak energije, a zbog toga nećemo biti u mogućnosti da se bavimo fizičkom aktivnošću.
Problemi sa varenjem
Ako u potpunosti izbacimo ugljene hidrate, probava neće moći normalno da funkcioniše i javiće se problemi sa stolicom i zatvorom.
Javlja se nervoza
Ugljeni hidrati su izrazito bitni za održavanje nivoa serotonina u telu, a taj hormon sreće nam je jako bitan - jer, ako ga nema dovoljno, osećaćemo nervozu i biti loše raspoloženi i češće nego što bismo bili.
(Telegraf.rs)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Marija
Koja glupost. Ne jedem hleb i testeninu već tri godine, izgubila sam 27 kg, popravila mi se probava, imam dosta energije, bolje spavam, nisam naduta itd. Upravo sve suprotno sam imala dok sam jela testa. Tako da... I ovo mi je dr preporučio.
Podelite komentar
Ccc
Večito se nešto pametuje...sir, mleko, meso, jaja, hleb... i babe i dede po 90god., sad bez hleba, biljkice, novo izmišljene... i retkost 70god da dožive...
Podelite komentar
Sasa
Definitivno smo u srednjem veku.Hleb ne treba jesti.Kakva je ovo oromocija protiv toga.Smesno.Ah da i ujedno krstiti se svaki put kad se jede hleb i obavezno u so umociti.
Podelite komentar