Posetili smo mesto gde treniraju slovenački nordijski šampioni i probali da trčimo na skijama (FOTO)

 
 ≫ 
  • 0

Cela visoravan je prekrivena smrekovom šumom i okružena planinama sa pašnjacima. Zato je tamo rakija od smreke (smrekovac) nezaobilazan aperitiv

Na idealnoj nadmorskoj visini - oko 1350 metara, u srcu Julijskih Alpa i Nacionalnog parka Triglav, a nepunih pola sata vožnje od Bleda i Bohinja, nalazi se Pokljuka. Reč je o visoravni koja je idealna za turiste tokom cele godine, a naročito zimi, jer ima zimski Sportski Centar Pokljuka.

Na sat i po od Beograda nalazi se vrhunsko evropsko skijalište: Idealno je za početnike, ali i za iskusne skijaše (VIDEO)

Probali smo jedinu pravu krempitu na svetu. Njen recept je najstrože čuvana tajna Slovenije (FOTO)

Obišli smo Kranjsku goru, biser svih skijališta bivše Juge i otkrili jednu POSEBNU stvar (FOTO)

ČAROBNI VOGEL: Skijali smo najdužom stazom u Sloveniji i iskustvo je neopisivo! (FOTO)

Cela visoravan je prekrivena smrekovom šumom i okružena planinama sa pašnjacima. Zato je tamo rakija od smreke (smrekovac) nezaobilazan aperitiv.

U ovom raju, gde se pripremaju sportske ekipe za biatlon, triatlon i trčanje na skijama, nalazi se više malih sela. Ukoliko se zateknete ovde, ne zaboravite da probate domaće mleko, mladi sir, ali i druge veoma poznate i cenjene sireve ovog kraja.

Pokljuška visoravan se zaključuje planinskim lancem nekoliko planina, koje su povezane sa planinskom grupom Triglava. Ukoliko se zateknete na Pokljuki a želite da posetite najviši vrh one bivše Jugoslavije, veoma blizu, sa Rudnog polja, jedno je od nekoliko pokazišta za Triglav.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Svake godine na Pokljuki se održavaju i tradicionalne sportske i društvene priredbe, kao što su Dani porodice, Trčanje u šumi, Maraton Pokljuke, Festival gljiva, Eurosank.

Kada je smeštaj u pitanju, veliki izbor je u pitanju, pa treba odabrati ono što je najviše u skladu sa vašim potrebama i željama, a mi toplo preporučujemo hotel Jelka.

Za ljubitelje skijanja posebno je zanimljiva činjenica da se biatlonski trening centar nalazi u samom centru turističkog mesta, a ulaz je besplatan. Potrebna vam je oprema, koju ako nemate, možete da iznajmite na licu mesta, kao i instruktora, po potrebi, a ski pas se ne naplaćuje.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Vatrene skijaše će oduševiti ideja da probaju trčanje na skijama, jer je to jedno drugačije i posebno zanimljivo iskustvo.

Oni koji vole klasično skijanje, u blizini se nalazi nekoliko dobro opremljenih ski staza, pa mogu uživati u laganom i kvalitetnom spustu.

Kada se umorite od skijanja i trčanja na skijama, možete da probate krplje. Krpljenje je veoma popularno ovde. Posebnu čar ima noćna tura kroz šume Pokljuke. Ruta traje oko sat vremena, a pešači se kroz mrak. Jedino svetlo vam je ono koje dobijete da stavite na glavu, koje osvetljava put ispred vas.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Za razliku od pre 30, 40 godina, krplje se više ne prave od drveta i konopca, već od plastike i imaju profesionalno odrađene vezove koji čvrsto drže nogu. Zahvaljujući njima, hodanje kroz sneg dubok i po nekoliko metara, nije problem.

Kretanje jeste usporeno i mora da se pazi kako se hoda, ali je vrhunski trening za celo telo.

O lepoti prirode i čistoti vazduha već je suvišno govoriti.

Najtoplija preporuka je da posetite i skijalište Kanin - najviše skijalište bivše Jugoslavije. Okruženo vrhovima Juliskih Alpa, svakako je jedno od najatraktrivnijih skijališta u ovom delu Evrope. Pogled koji doseže od Triglava pa čak do Jadranskog mora daje skijanju naročit užitak.

Ovde se stiže gondolom iz Bovca. Ovo šarmantno mestašce nalazi se u dolini reke Soče, a krase ga prizori kao iz bajke. Posebno je zanimljivo leti, kada dolaze turisti iz cele Evrope kako bi uživali u raftingu, vožnji bicikala, planinarenju... Za smeštaj najtoplije preporučujemo hotel Sanje ob Soči.

Kanin je inače nekoliko godina bio zatvoren za skijaše i bordere zbog problema sa gondolom, ali od ove zime je to rešeno. Specijalitet za skijaše je mogućnost skijanja i u Italiji - dva skijališta povezana su dugom stazom.

Kanin je posebno atraktivan za ljubitelje dubokog snega, jer ovaj kraj retko ima problem sa nedostatkom pokrivača, pa je "freeride" idealan za ove padine. Ni ovde nema veštačkog snega, jer je skijalište u sastavnom delu nacionalnog para.

Ovo je jedno od retkih skijališta gde je moguće skijati čak do maja, a domaćini nam kažu da je čest slučaj da ogromne količine belog prekrivača pokriju Kanin tek u martu i zadrže se jako dugo.

U šarmantnom restoranu možete, uz fantastičan pogled, uživati u slovenačkim specijalitetima.

Cerkno je tek posebno šarmantno skijalište. Ono je, inače, nekoliko godina zaredom proglašavano najboljim ski centrom u Sloveniji. Staze se nalaze na podnožju Črnog vrha na 1.290 metara nadmorske visine i do njih je moguće doći automobilom.

Od restorana Alpska perla, koji su sagradili austrijski majstori i koji izgleda prelepo, prostiru se staze na kojima je gužva samo vikendom. Ali, i to ima posebnu čar. Ako odaberete ovo skijalište, možda budete imali sreće pa vidite i trening najmlađih slovenačkih skijaša.

I ovde je pogled fantastičan, sa pitomog platoa na surove vrhove, i naravno - Triglav, stenovitog diva koji bdi nad Slovenijom.

Koje god skijalište u Sloveniji da odaberete, nećete pogrešiti - provešćete se kao nikada u životu. Pišite nam u komentarima koje je vaše omiljeno!

(J.O. - j.odabasic@telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA