Svakodnevno unosite vitamin C - ali evo šta može da vam se desi ako preterate!

  • 3

Kad je u pitanju prevencija bolesti, jačanje imuniteta, ali i oporavak od zimskih prehlada, sa svih strana čućete savete da bi trebalo jedete mnogo limuna i drugog južnog voća ili da uzimate dodatke ishrani obogaćene C vitaminom.

POJMA NISTE IMALI, ali ovaj kožni detalj na vašem rancu ima genijalnu svrhu

Ove stvari sigurno imate u kući, a opasne su po život! Odmah ih bacite

To jeste istina, ali samo donekle. Kako upozoravaju stručnjaci,čak ni s ovim vitaminom, koji se rastvara u vodi pa se nije lako zaista njime otrovati (osim ako baš ne biste uspeli da odjednom pojedete oko kilogram čiste askorbinske kiseline), ne bi trebalo preterivati. Posebno ne kad su u pitanju suplementi askorbinske kiseline.

Foto-ilustracija: Flickr/With Wind Foto-ilustracija: Flickr/With Wind

Da bi se naš organizam odbranio od bakterija i virusa, neophodan nam je C vitamin. On je neophodan da bi se očuvala stabilnost ćelija imunog sistema– kaže doktor Klaus Šefer.

Međutim, Šefer savetuje da nikad ne uzimamo one ogromne doze iz suplemenata vitamina C, koje obično iznose od 500 do 2000 miligrama aksorbinske kiseline, jer je prosečnoj osobi sasvim dovoljno da dnevno unese od 60 do 100 miligrama ovog vitamina.

Rizici od dugoročnog uzimanja maksimalno dozvoljenih količina askorbinske kiseline nisu dovoljno istraženi, pa je bolje držati se umerenih doza i to onih dobijenih iz svežih namirnica – savetuje doktor.

Foto: sxc.hu Foto: sxc.hu

Predoziranje vitaminom C nanosi štetu bubrezima. Povećava se kiselost urina, što može da dovede do stvaranja kamena u bubregu. Takođe, kad se pretera s vitaminom C nije retka ni pojava nesanice ili glavobolje, ali i gorušice, bolnih grčeva u stomaku, mučnine, povraćanja, proliva…

 

Uravnotežena ishrana najbolji je način da se spreči nedostatak vitamina C, a namirnice koje su njime bogate jesu citrusi, brokoli i kiseli kupus. Voće i povrće ne samo da su idealan izvor vitamina nego i sadrže hranljiva vlakna i minerale.

Em su zdraviji za organizam, em nemaju nuspojava – naglašava lekar.

(Telegraf.rs)

Video: "U Domu zdravlja Voždovac od 10 do 16 časova radnim danima može se obaviti pregled"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pedja

    29. januar 2017 | 10:36

    Višak vitamina C organizam izbaci i nema rizika. Farmaceutska industrija, čitaj mafija, to sigurno ne propagira kako bi bilo sto vise bolesnih radi bolje prodaje lekova. Cak se i neki lekovi koji su dali dobre rezultate ukidaju i proizvode slicni ali manje efikasni.

  • Farmaceut

    30. januar 2017 | 20:35

    Ne znam ko je ovaj doktor Sefer, ali znam ko je Linus Pauling, naucnik koji je dobio 2 Nobelove nagrade i koji je zagovarao uzimanje visokih doza vit C. Njegova izjava: “ Kada bi većina ljudi na svijetu uzimala 5 do 10 grama askorbata dnevno, doživjeli bi duboku starost u najboljem zdravlju.” I sam je to radio i dozivio starost od 96 god. Drugo, studija koju su sproveli naucnici sa Harvarda nad 85.557 ispitanika je pokazala da Vit C ne uzrokuje nastanak bubreznih kamenaca. I to nije jedina studija... Ovakvi „strucnjaci“ koje novinari navode, su cesto ili placeni da ovako misle i zbore, ili su skolovanjem indoktrinirani da sire ovakve mitove koji su odavno demistifikovani...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA