Stručnjaci otkrivaju koliko je stvarno štetno palmino ulje iz Nutele
Pre nekoliko dana na Reditu je objavljena i fotografija koja plastično prikazuje sastav Nutele, namaza od lešnika i kakaoa - kojih u njemu ima najmanje. Kao i sve što se o Nuteli pojavi na društvenim mrežama, i ova je izavala žestoke javne rasprave. Mnogi je smatraju otrovom zbog velike količine šećera, veštačkog dodatka vanilina i palminog ulja - glavnog u aferi koja je dovela u pitanje korišćenje ovog ulja i u drugim proizvodima.
VAŽNO UPOZORENJE: Nutela može da izazove rak, planira se zabrana ovog proizvoda!
AMERIKANCI PRVI PUT PROBALI NUTELU: Pogledajte kako su reagovali! (VIDEO)
Evropska agencija za bezbednost hrane istakla je da se prilikom prerade palminog ulja iznad 200 stepeni Celzijusa stvaraju kancerogeni elementi i da bi to proizvođači trebalo da izbegnu.
Stručnjaci za bezbednost hrane objašnajvaju kada i zašto je palmino ulje opasno.
U toku tehnološke obrade palminog ulja nastaje glicidoil ester masnih kiselina, a on je kancerogen i teratogen. Osim njega, u toku tehnološkog procesa kada se palmino ulje stavlja u druge proizvode, pogotovo u kompleksnijim sastavima, nastaju i druge štetne materije za koje je određena maksimalna dopuštena visina, upozoravaju stručnjaci.
Palmino ulje počelo da se koristi zato što su druga ulja, da bi postigla konzistenciju masnoća, morala da se hidriraju, pri čemu nastaju transmasne kiseline veoma štetne za organizam. Zato se prešlo na palmino ulje, ali tada se nije znalo šta je sve štetno u njemu. Tehnološki postupak palminog ulja ne sme se odvijati na temperaturi preko 200 stepeni, a kada se ulje stavi u neki drugi proizvod, ta temperatura mora biti niža.
Za to vreme u "Ferreru" vode kampanju kakao bi odbranili Nutellu i kažu da je odluka o korišćenju palminog ulja, uprkos strahu za bezbednost, donesena zbog kvaliteta a ne zbog cene. Ovo ulje se koristi kako bi namaz imao glatku teksturu koja se ne može postići drugim uljima.
Međutim, prema podacima Rojtersa, mogla bi da se koriste zamenska ulja poput suncokretovog, ali troškovi bi se povećali za 22 miliona dolara.
(Telegraf.rs)
Video: Dragan Ričard Radić za Telegraf.rs o radu na holivudskim filmovima, o Sandri Bulok, Miri Furlan...
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Profa
Sve sto coveku prija ili nije zdravo ili je zakonom zabranjeno :)
Podelite komentar
Graciela
Vrlo me zanima, sta stavljaju u euro krem? A zanima me gde se jos dodaje palmino ulje i na kojoj temperaturi? Da li je ovo samo odluka da se najprodavaniji krem unisti ili stvarno voli racuna o zdravlju ljudi?
Podelite komentar
Ja
Bez obzira na sve.... Nutela mmmmmm...
Podelite komentar