Šokantno otkriće: Naučnici razbili mitove o zaleđenoj hrani i otkrili da li je sveža zaista bolja
Naučnici su napokon dokazali da zamrznuta hrana sadrži vitamine, a ponekad i veću količinu od svežih namirnice. Dakle, ponovo možete spokojno da koristite rashladne komore.
Ove četiri namirnice NIKAKO ne smete da stavite u zamrzivač!
Evo zašto NIKAKO pre pečenja NE SMETE da ODLEDITE zamrznutu ŠNICLU! (VIDEO)
Mnogi ljudi danas spremaju hranu za vikend, da bi je jeli tokom cele nedelje, jer su se vremena promenila i nekadašnje svakodnevne obaveze je gotovo nemoguće postići. Da bi ova hrana opstala, mora da se zamrzne, a onda se prema potrebi odleđava uz pomoć rerne ili mikrotalasne, prenosi Jutarnji list.
Pored ovakvog konzumiranja zamrznute hrane, tu je i konstantna kupovina povrća iz zamrzivača.
Do sada ovakvo ponašanje u ishrani se smatralo nezdravim i opasnim, ali nemački stručnjaci za hranu su rešili da razbiju ovaj mit.
Naime, oni ističu da je zamrznuto povrće često zdravije od svežeg.
- Kada govorimo o količini vitamina u povrću, u zamrznutom često može da ih bude više nego u svežem - kaže Ina Bokholt sa berlinskoga Instituta za proveru kvaliteta namirnica.
Ona je objasnila da povrće koje se zamrzne neposredno posle branja sadrži puno više nutritivnih svojstava i vitamina od onog koje je danima stajalo u rafovima radnji ili u kuhinji. Čak i ono povrće koje je spakovano u tegle ili u folije sadrži manje vitamina od zamrznutog.
- Svežina i nutritivne vrednosti proizvoda mogu da se zadrže ako se povrće brzo duboko zamrzne na temperaturi od najmanje minus 40 stepeni Celzijusa - objasnila je Lea Fejs sa berlinskoga Instituta za zamrznute namirnice.
Neobrađene namirnice - voće, povrće, meso i riba, u zamrzivaču mogu da opstanu i do godinu dana.
Ako se hrana skladišti na temperi nižoj od minus 18 stepeni Celzijusa, onda nema potreba da joj se dodaju konzervansi.
- Bilo bi dobro da unapred napunite zamrzivač takvim namirnicama da biste izbegli trčanje u prodavnicu u poslednji trenutak kad nemate dovoljno slobodnog vremena - savetuje Bokholt i dodaje da kuvana jela koja ste sami pripremili u zamrzivaču mogu da se čuvaju prosečno tri meseca.
- Što se odleđavanja tiče, meso i ribu bi trebalo postepeno da odmrzavate u frižideru, jer na sobnoj temperaturi može da se pokvari. Ni u kom slučaju je ne odmrzavajte u vodi, jer se tako gomilaju bakterije. Zamrznuto povrće, kao što je brokoli i spanać možete odmah da ubacite u rernu ili mikrotalasnu - savetuje Bokholt.
Pogledajte kako brzo i lako da očistite povrće.
(Telegraf.rs)
Video: Džinovska oluja juri prema Evropi: Milioni upozoreni na najveći stepen opasnosti
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
ccc
i eto..zasto smo dizali frku oko mesa iz luke bar, zaledjeno jos 1983.godine..pa ono je tek sada. dobro za spemanje, ima vise vitamina i proteina...haha. a mi se plasili da ne udje u srbiju, znaju nasi tajkuni sta je zdravo za narod...(i nesto se naglo svi ucutali oko isporuke mesa gde je zavrsila na kraju)
Podelite komentar
Auh
Dobra rekla odoh odma da kupim jos jedan zamzivac ha ua
Podelite komentar
Srna
Nema glupljih ljudi od naučnika.Ništa ja njima ne verujem !
Podelite komentar