Prezirete povrće i voće? Evo kako na jednostavan način da zavolite zdravu hranu
Mnogi ljudi ne mogu da zamisle da jedu samo povrće za obrok, a voće im nije ni na kraj pameti. Ipak, to može da se promeni, jer čulo ukusa ima moć da se prilagodi onome na šta ga naviknete. Evo kako da zavolite zdravu hranu.
Pojavili su se FLEKSITARIJANCI: Evo šta sme da se jede posle 6 popodne
Ukoliko ste navikli na ukus nezdrave i brze hrane, verovatno vam je teško da zamislite da čorbast pasulja ili brokoli mogu da imaju dobar ukus.
Međutim, kada se vaše čulo ukusa navikne na svežu hranu koja nije puna šećera, soli i nezdravih masti, stvari će totalno da se promene.
Ovo su saveti kako to da postignete i promenite loše navike u ishrani.
Zaboravite kako ste se osećali kao dete
Moguće je da izbegavate određenu vrstu povrća još od osnovne škole, dok u isto vreme znate da je baš ta namirnica jako zdrava i da može da vam pomogne da smanjite kilograme. Nekada je teško pomiriti znanje i osećanja, ali ne bi bilo loše da probate ponovo tu istu hranu. Naime, vaše čulo ukusa mnogo osetljivije u detinjstvu, pa ako je, na primer, prokelj nekada imao grozan ukus, vašoj odrasloj verziji bi se baš sada mogao svideti. Važnu ulogu igra i način na koji pripremate hranu, stoga pokušajte da skuvate prokelj drugačije nego što je to radila vaša mama. Rezultat bi mogao da vas iznenadi.
Okružite se zdravim namirnicama
Francuzi nemaju urođenu ljubav prema puževima, isto kao što se Japanci ne rađaju sa ljubavlju prema sušiju. Različiti narodi vole određene namirnice samo zato što su one sastavni deo njihovog okruženja. Zato, pokušajte da napunite vaš frižider zdravim namirnicama, jer kada se naviknete na zdravu hranu u vašoj kuhinji, možda ćete je češće jesti.
Počnite polako
Ako se zgražavate i od same pomisli da jedete običnu, sirovu šargarepu, onda nemojte to da radite. Za početak, kombinujte šargarepu sa nečim veoma ukusnim. Posle nekog vremena, možda ćete da poželite da baš šargarepu iskombinujete sa nečim što je bogato vitaminima i vlaknima. Ako nakon svega i dalje ne volite sirovu šargarepu, jednostavno nemojte da je jedete.
Nemojte da zanemarujete čulo ukusa
Neki ljudi jednostavno imaju povećanu potrebu za slatkim namirnicama. Umesto da se prisiljavate da jedete sirovo ili kuvano povrće, pokušate da ga ispečete da bi njegov prirodno sladak ukus izbio na površinu.
Nagradite se luksuznim ručkom
Istraživanje koje je objavljeno u "Journal of Sensory Studies" je otkrilo da su osobe koje su platile 8 dolara (950 dinara) svoj ručak bile puno zadovoljnije svojim obrokom od ljudi koji ga platili upola manje, iako se radilo o potpuno istim jelima! Naime, ponekad imamo pravo da budemo površni i da automatski zaključujemo da će jeftinija hrana da bude manje kvalitetna. Dakle, kada ste u mogućnosti, potrošite malo više novca na domaće povrće sa pijace, umesto da kupite više namirnica u radnji. Povrće s pijace će verovatno biti svežije, pa možda uverite sami sebe da su skupe namirnice u stvari jako ukusne.
Sačekajte da budete stvrano gladni
Pre nego sednete za sto na kojem se nalazi salata, zapitajte se koliko ste stvarno gladni. Razlog je jednostavan. Kada ste jako gladni bićete spremni da pojedete sve što se neđe ispred vas.
Pogledajte još neke recepte za zdravu ishranu.
(Telegraf.rs)
Video: Iznemogli beloglavi sup spustio se na seosku kuću: Spasavnje ugrožene vrste u selu Sedobro
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.