Kako da ne plačete kad sečete crni luk: 5 trikova koji će od vas napraviti profesionalca u kuhinji
Svaki početak je težak, reče žena i uđe u kuhinju. Nije da je ona njoj rođenjem namenjena, ali danas je kuhinja, i uopšte spremanje hrane, mnogo više od gubljenja vremena i nečeg što se mora - u njoj ona može biti umetnica. Kuvanje je vrhunska kreacija, a ljudi koji imaju gurmanski gen uzdigli su kulinarstvo na nivo umetnosti. Pošto se niko rodio nije naučen, tako se niko nije rodio sa osnovnim kulinarskim znanjima neophodnim da počne da stvara umetnost hrane.
Zlatni bezglutenski hleb od kukuruznog brašna
POSNO: Klasične lanene pločice sa susamom
Zbog toga smo za vas spremili pet osnovnih trikova koji će vas odvesti na sam gastronomski vrh.
1. Kako da ne plačete kada sečete crni luk
Luk će vam manje iritirati oči ako ga pre seckanja stavite na 10-15 minuta u frižider ili zaronite u posudu sa ledom na samo 30 sekundi. Ili ako ga uronite u kipuću vodu dve sekunde. Takođe, možete da zapušite nos i da dišete isključivo na usta. Drugi kuvari stave komad hleba u usta i žvaću hleb dok seckaju luk i – suza nema. I, naravno, koristite što oštriji nož i kako kuvari kažu – budite brzi i pažljivi.
2. Kako da sprečite da vam iskipi voda iz šerpe
Stavite običnu drvenu kašiku preko šerpe kako biste sprečili da vrela, ključala voda pada na šporet!
3. Kako da vam ulje ne prska iz tiganja kada pržite jaja
Prvo, ne smete da pržite jaja čim ih iznesete iz frižidera, jaja morate prvo da iznesete da se ugreju na sobnoj temperaturi. A drugo, jaja pržite uvek na srednjoj temperaturi
4. Kako da znate da li je šne od belanaca umućen
Kada mutite belanca za tortu ili kolač i učini vam se da je smesa umućena, okrenite posudu sa snegom naopačke. Ako ne izlazi iz posude - šne je umućen.
5. Kako da proterate loše mirise iz frižidera
Da biste izbacili bilo kakav miris u frižideru, a nije baš prijatan, držite u vratima dve polovine limuna.
I to je početak vašeg gastonomskog putovanja, a u kategoriji GASTRO na našem sajtu možete da uđete u Majinu kuhinju u kojoj ćete moći još toliko toga da naučite i iz koje, sigurni smo, nećete želeti da izađete kada isprobate neke od njenih recepata.
Gurmanka je Maja Petrović, jedna od vodećih domaćih gastro-blogerki koja stoji iza bloga Vitki gurman, a na našem portalu možete da pronađete pregršt njenih fenomenalnih recepata: na primer za domaći beskvasni hleb, mafine sa limunom i bademom, losos pastrmku iz rerne sa belim lukom i bademom, posnu supu od bundeve i kokosovog mleka... Maja će vas provesti kroz razne nacionalne kuhinje, pokazati vam kako da od običnih namirnica napravite neobična jela nutricionistički izbalansirana i zdrava.
Čista gurmanska uživancija!
(Telegraf.rs)
Video: Gori automobil u blizini Slavonskog Broda: Vatra "progutala" vozilo
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Azuro
Ništa prostije za lukac (ako ga ne treba dinstovati) -oljušti se i ceo stavi da se kuva sa jelom. Kada bude kuvan, izvadi se i ispasira viljuškom, potom vrati u šerpu.
Podelite komentar