Ove tri namirnice su ubice zadaha od belog luka
Svi mi volimo ponekad da preteramo s belim lukom u svim njegovim oblicima. Svi znamo i da je dobar za zdravlje, ali isto tako znamo da je retko viđen promašaj pozdraviti bilo koga u javnosti rečima protkanim zadahom od ovog povrća.
Koji muškarci imaju više šanse kod žena – oni koji jedu BELI LUK ili oni koji ga ne jedu?
E upravo za takve slučajeve naučnici su pronašli pravo rešenje, a prenosi ga Express.
Sirova nana, jabuka ili zelena salata savršeno su oružje u borbi protiv zadaha začinjenog belim lukom.
Te tri namirnice sadrže specifične enzime i antioksidante koji suzbijaju hemijske reakcije koje proizvode karakterističan smrad belog luka. Kako to kaže Džon Kopland iz Instituta za prehrambene tehnologije: - Aroma hrane ne skriva aromu belog luka. Prava hemija je zaslužna za smanjenje smrada iz usta.
Šeril Baringer sa univerziteta u Ohaju sprovela je istraživanja u potrazi za hemijskim jedinjenjima koja bi uništavala sve te hemikalije s mirisom belog luka. I okrenula se enzimima i antioksidantima pod zajedničkim imenom fenoli u jabukama sorte fudži, ajsberg salati, listovima nane i zelenom čaju.
Tim istraživača dao je jednom ispitaniku da žvaće tri čena belog luka tačno 25 sekundi i nakon toga je samo popio čašu vode. Kroz sat vremena duvao je u spravu koja meri nivo jedinjenja sa mirisom belog luka u njegovom dahu. Potom su ispitaniku davali isti test, ali umesto vode upotrebili su sirove i zagrejane jabuke, sok od jabuke, sok od nane, sirovu i zagrejanu salate, sirovu nanu i zeleni čaj. I beležili su koncentraciju četiri hemikalije s najintenzivnijim mirisom belog luka.
Sirova nana dovela je do najznačajnijeg smanjenja, ali sirove jabuke i salata takođe su znatno smanjile miris belog luka. Sok nane i jabuke takođe su ublažili nivo aromatičnih hemikalija, ali znatno manje nego sirove verzije ovih namirnica. Namirnice zagrejane u mikrotalasnoj imale su najslabiji učinak, a zeleni čaj nije imao nikakav učinak na smanjenje koncentracije aromatičnih hemikalija.
Baringer kaže da fenoli u tim namirnicama verovatno utiču na hemikalije s mirisom belog luka i menjaju ih tako da to više nisu iste hemikalije. A to dovodi do gotovo potpunog nestanka mirisa belog luka.
U posebnom laboratorijskom eksperimentu Baringerova je otkrila da ruzmarinska kiselina ima najveći uticaj na beli luk, a najviše takve kiseline sadrži upravo sirova nana.
Najbitniji savet je da, ako se već odlučite na žvakanje nane, da je to najbolje da uradite odmah nakon obroka.
Drugi put kad malo preterate s belim lukom, najbolje vam je da naručite mohito i sebi i osobi sa kojom ste izašli.
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Херба
Бели лук не смрди за почетак
Podelite komentar