7 saveta za kontrolu porcija

  • 0

U želji da se ukaže na važnost pronalaženja balansa u svim segmentima života pokrenuta je informativno-edukativna kampanja pod nazivom "Pronađi meru".

Ukoliko želite da sačuvate vaše zdravlje i dosegnete toliko željenu dugovečnost, sledite sledeće savete.

Ne preskačite obroke

Ako sebe dovedete u situaciju da ste mnogo gladni, mnogo je veća šansa da ćete pojesti mnogo hrane. Nije slučajno da većina ljudi jede tri obroka dnevno, uz možda neku užinicu – to je dinamika koja odgovara metabolizmu većine ljudi. Držite se toga što više možete ako ne želite da se ugojite.

Pazite u restoranima

Porcije u restoranima – a ovo važi i za kafane, kioske, salaše i praktično sva mesta na kojima vam neko pravi hranu – su značajno veće nego kod kuće. Naravno, niko ne tvrdi da treba jesti samo ono što sami skuvate, ali potrebno je ponekad se podsetiti na to da je prosečna porcija mesa u ugostiteljskom objektu čak 3 puta veća od preporučene porcije mesa u jednom obroku! Zato nije loše naručiti pola porcije kada god to možete – ili prosto pojesti pola a tražiti da vam ostatak zapakuju.

Počnite obrok supom

Možda ne deluje baš kao logično rešenje za smanjenje unosa hrane, jer vas zapravo savetujemo da unosite više hrane – ali istraživanja Nacionalnog instituta za zdravlje Sjedinjenih Američkih Država su pokazala da ljudi koji jedu supu na početku ručka unose u proseku 20% manje kalorija, pre svega zbog osećaja ispunjenosti stomaka koji supa donosi. Za najbolji odnos kalorija i sitosti započnite obrok bistrom supom ili čorbom od povrća.

Printskrin: YouTube/The Domestic Geek Printskrin: YouTube/The Domestic Geek

Veličina je bitna - kada je reč o tanjiru

Studija koju su 2012. obavili nutricionisti sa Kornel univerziteta je pokazala da boja tanjira ima uticaja na veličinu porcije koju na njega sipate. Ako je kontrast u boji između tanjira i hrane veliki (npr. špageti bolonjez na belom tanjiru), ljudi sipaju za oko 22% manje hrane nego na tanjir boje slične boji poslužene hrane. Pored toga, ako hranu stavite na veliki tanjir, delovaće vam kao da je ima manje, tako da ćete u proseku sipati 14% više hrane nego u mali tanjir. Zato birajte manje posude za služenje, a neće škoditi ni da imate posuđe raznih boja, kako biste mogli da služite različite vrste hrane sa što manje kontrasta!

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Posvetite se obroku

Potrebno je 20 minuta da iz želuca stigne signal do mozga da je sit. Za to vreme može puno da se pojede, ako jedete brzo i u velikim zalogajima. Pored toga, sporije i temeljnije žvakanje ne samo da povećava uživanje u ukusu, nego i rasterećuje želudac koji malo manje mora da koristi kiselinu da bi razgradio hranu. Preporučljivo je i da uklonite sve moguće stvari koje bi vam mogle odvući pažnju dok jedete, kao što su kojekakvi ekrani ili knjige – a nažalost, i dobro društvo uz obrok često bude podsticaj da više jedete.

Foto-ilustracija: Foter/with wind Foto-ilustracija: Foter/with wind

Ne jedite iz pakovanja

Ovo je u suštini vrlo jednostavno i intuitivno – a istraživanja potvrđuju da ljudi u proseku pojedu 50% više grickalica kada jedu direktno iz kese. Ovo važi i za zakusku direktno iz frižidera, koja je čest i omiljen sport kod nas, naročito noću. Kad god možete, potrudite se da napravite sebi obrok i stavite ga na tanjir (i pazite na boju i veličinu tanjira).

Bonus savet za napitke: Pijte iz uzane i visoke čaše

Studija objavljena u naučnom žurnalu BMJ 2005. godine je pokazala da čak i iskusni barmeni sipaju 20% više pića u nižu, širu čašu. Zato se svakom ko želi da malo smanji kalorije dobijene iz tečnosti prepručuje da pije iz uzane, visoke čaše. I ne ustručavajte se da dodate leda, jer je to ipak samo voda - a činiće vam se kao da ste popili više svog omiljenog pića. Ako je taj trik dobar za lance restorana brze hrane, dobar je i za vas!

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Detaljnije na www.pronadjimeru.com

(Telegraf.rs/ PR)

Video: Neko se baš potrudio da ukrasi ovaj automobil: Ovo je jelka na četiri točka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA