Ako ste zdravi, a ne jedete gluten, RAZBOLEĆETE SE!

 ≫ 
  • 5

Činjenica je da sve više i više ljudi izbacuje gluten iz ishrane, pa se možda pitate ima li kakve istine u ovom planetarnom nutricionističkom trendu. Postoji li zaista osetljivost na gluten i da li je ona sve češća? Odgovor je jednostavno – NE.

Ovo su signali da vam možda STVARNO smeta gluten, a ne da ste pomodni folirant

Zapravo, tek jedan odsto ljudi ima ima celijakiju – retki genetski poremećaj zbog kog su stvarno netolerantni na gluten – ali nije zabeležen njihov porast. Drugim rečima, među stotinu ljudi tek jedan možda ima celijakiju.

U studiji objavljenoj prošlog meseca stoji da je procenat ljudi s ovim poremećajem nepromenjen od 2009. godine, prenosi Jutarnji list.

A što se tiče svih onih koji nemaju celijakiju, ali kažu da su "osetljivi" na gluten, studija iz 2013. godine sa Univerziteta "Monash" takođe pokazuje da ni to po svoj prilici nije istina.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/photostock Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/photostock

Šta se zapravo događa kad ljudi prestanu da jedu gluten?

Alan Levinovic, profesor na Univerzitetu "Džejms Medison", koji je proučavao vezu između religije i hrane i autor knjige "Glutenska laž", kaže da se zapravo radi o mešavini psihologije i promene u ponašanju.

U knjizi Levinovic razgovara s gastroenterologom Peterom Gibsonom, koautorom studije koja tvrdi da je osetljivost na gluten najverovatnije laž.

Gibson kaže da je pravi razlog zašto se ljudi osećaju bolje nakon što se odreknu glutenskih namirnica jednostavno to što su promenili način ishrane. Odlučili su da iz ishrane izbace brzu hranu i prosto da jedu zdravije. Pročitali su nešto o ishrani bez glutena i povećali unos voća i povrća  – počeli su bolje da se hrane.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Iako se može činiti da vam je odustajanje od glutena pomoglo da smršate, možda se radi o kombinaciji više drugih stvari.

– Lako je okriviti gluten, ali možda ste samo počeli da birate kvalitetnije namirnice. Međutim, takvo objašnjenje ljudi teško prihvataju i vrlo nerado preispituju svoju dijagnozu koju su sami sebi postavili. Niko ne želi da prizna da je njegova zaluđenost bezgluteinskom ishranom čisto psihološke prirode – kaže Levinovic.

Osim toga, povezivanje ishrane s fizičkim simptomima je izuzetno teško. Studije su pokazale da je ljudima izuzetno teško da se prisete šta su i kada jeli, ali i da razlikuju šta je zdravo a šta nije. Zato je uvek bolje kad se drže nauke umesto da sami sebi postavljaju dijagnoze.

Na osnovu izgleda vašeg lica može se videti da li vam šteti ALKOHOL, GLUTEN ili MLEKO

Foto-ilustracija: Pixabay Foto-ilustracija: Pixabay

Glutenom se iste godine pozabavila jedna australijska studija, koja je pokazala da su namirnice bez glutena odlična alternativa za ljude koji boluju od celijakije i za one koji su osetljivi na gluten, ali ne i za osobe koje nemaju ovih problema.

Ako nekom poboljšavaju zdravstveno stanje, i treba da ih jede, ali u suprotnom nema potrebe trošiti mnogo novca na namirnice znatno skuplje od tzv. običnih. Treba li pomenuti da je 2014. godine vrednost britanskog tržišta bezglutenskih proizvoda procenjena na 175 miliona funti?

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Danas je na tržištu toliko proizvoda s oznakom "bez glutena", poput slanih grickalica, keksa i slatkiša koji mogu biti jednako kalorični, masni, slani i slatki poput sličnih glutenskih proizvoda... Čitaj i jednako nezdravi. Sama etiketa stvara privid da se radi o nutritivno prihvatljivijim proizvodima, a zapravo je to delo marketinškog trika.

Takođe, ako izbacite namirnice bez glutena, primorani ste da uvedete druge namirnice koje će zameniti pšenicu, ječam i raž, kako vaš organizam ne bi ostao bez veoma važnih nutrijenata.

Rezime bi bio da je dobra strana ovog trenda to što je porasla svest ljudi o celijakiji i da je onima koji imaju ovaj problem hrana bez glutena mnogo dostupnija, ali da bi svi koji izbegavaju gluten iz pomodarstava mogli da naškode svom zdravlju.

Dok ne stigne nov nutricionistički trend, bacite se na voće, povrće, žitarice i vodu.

Ipak, ako ste baš rešili da "postanete" intolerantni na gluten, evo kako da to postignete na duhovit način:

(Telegraf.rs)

Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zgb

    26. septembar 2016 | 20:58

    Znaci ako ne jedemo industrijski obradenu hranu razboljet cemo se ,ovakve gluposti treba znat smislit

  • Ma daj

    26. septembar 2016 | 21:50

    A pre Djokovića niste ni znali da postoji gluten! Dajte molim vas, sada na svakom koraku gluten pa gluten.

  • smatra

    26. septembar 2016 | 17:31

    I kako ću se to razboleti ako ga ne jedem? Šta fali kukuruznom brašnu (kačamak je jeftin), prosu, pirinču, heljdi...? Ja nemam osetljivost na gluten ali mi se jednostavno ne jedu tone belog hleba, špageta, kolača.... A u sve to je dodat još i ekstra gluten da bi bili mekani. Zar je to prirodno i zdravo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA