DOLIJAO JE: Stiže “pametna bomba” za lečenje raka dojke

 
  • 0

Američki lekari s uspehom su isprobali prvi “pametni” koktel za lečenje tumora dojke, odnosno kombinaciju medikamenata pod nazivom T-DM1 koji svoj toksični teret izručuje samo u ćelije tumora, dok zdrave ćelije ostaju nedirnute

Lek pod nazivom T-DM1 nastao je u saradnji švajcarske farmaceutske kompanije Genetek i firme ImunoGen.

- U ključnom testiranju, kojim je obuhvaćeno gotovo 1.000 pacijentkinja sa vrlo uznapredovalom bolešću, eksperimentalni tretman lekom T-DM1 je za nekoliko meseci produžio period bez pogoršanja – otkrio je na konferenciji o raku u Čikagu vođa istraživanja dr Kimberli Blekvel sa "Djuk univerziteta".

Što je još važnije, ima pokazatelja da ovaj lek produžava i preživljavanje pacijentkinja. Dve godine nakon terapije, 65 odsto pacijentkinja još je bilo živo, u poređenju sa 47 odsto u kontrolnoj grupi, koja je dobijala standardnu terapiju.

Kako ističu stručnjaci, lek se još uvek nalazi u eksperimentalnoj fazi, a na tržištu bi mogao da se pojavi u roku od godinu dana.

Tretman se bazira na herceptinu, prvom leku u terapiji raka koji je bio usmeren na određene gene. Kod T-DM1 herceptin je kombinovan sa izvesnim hemoterapijskim medikamentom, toliko toksičnim da ne može samostalno da se daje, kao i s još jednom hemikalijom, koja drži zajedno navedena dva sastojka dok ne dopru do kancerozne ćelije.

Lek je testiran na pacijentkinjama čiji je rak dojke uveliko metastazirao i pogoršavao se uprkos lečenju običnim herceptinom i hemoterapijom. One su dobijale infuziju T-DM1 svake tri nedelje. Pacijentkinje u kontrolnoj grupi dobijale su infuziju medikamenta kseloda i svakodnevne pilule leka tajkerb, što je jedina terapija odobrena u SAD za ovakve slučajeve.

U prvoj grupi pogoršanje bolesti je u proseku nastupalo posle gotovo 10 meseci, a u kontrolnoj posle nešto preko šest meseci. Uz to je T-DM1 imao znatno manje neželjene propratne efekte - kod njegove primene nije dolazilo do opadanja kose, ni do povraćanja, a nije bilo potrebe ni za transfuzijom. Samo je kod nekih pacijentkinja bilo znakova oštećenja jetre i snižavanja nivoa faktora koji pomaže zgrušavanje krvi.

(Tanjug)

Video: Počela izgradnja kompleksa "Green line" na Novom Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA