AMERICI PRETI NOVA SIDA: Ujed od kojeg može da eksplodira srce

 
  • 0

Podmukla i teško izlečiva Šagasova bolest, koju prenose insekti sišući krv, proglašena je za novu ozbiljnu pošast na čitavom američkom kontinentu

Šagasova bolest ili američka tripanosomijaza tropska je parazitarna bolest, koju uzrokuje jednoćelijski insekt Trypanosoma cruzi i dobila je naziv prema brazilskom lekaru Karlosu Šagasu koji ju je prvi opisao 1909. godine.

U početku, bolest se javljala endemski, uglavnom u siromašnim ruralnim područjima Meksika, Središnje i Južne Amerike. Međutim, u novije vreme ovo se oboljenje, zbog velikog broja imigranata, enormno raširilo i po SAD i Španiji. Procenjuje se da u svetu ima 10 miliona obolelih.

Nažalost, Šagasovu bolest veoma je teško dijagnostikovati, pa samim tim i lečiti. Period inkubacije može da potraje i godinama, a ovaj parazit s lakoćom može da se prenese transfuzijom ili sa majke na bebu u njenom stomaku. Lekovi nisu toliko skupi, ali ih u siromašnijim zemljama nema dovoljno. U državnim bolnicama u Sjedinjenim Američkim Državama često nema dovoljno lekova, a pošto su imigranti iz latinske Amerike najčešće nižeg materijalnog statusa i nemaju novca za skupo zdravstveno osiguranje, oni ostaju uskraćeni za adekvatan tretman.

Ukoliko se na vreme ne otkrije i ne leči, Šagasova bolest izaziva niz veoma neprijatnih reakcija koje zahvataju nervni sistem i organe za varenje, a najgore od svega je što pacijentu srčani mišić može da otekne do te mere, da na kraju bukvalno eksplodira.

(Telegraf.rs)

Video: Sin glumačke legende najavio snimanje: Uskoro film o Bati Živojinoviću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA