ZA DUŠU I TELO: Porodični ručak zlata je vredan!

 
  • 0

Kada ste poslednji put isključili televizor, pojeli zajednički obrok i porazgovarali sa porodicom? Prošle nedelje? To činite samo za praznike? Ne sećate se?

U ovim brzim vremenima većina ljudi jede u hodu, konzumirajući tako hranu visoke kalorijske vrednosti, koja ne samo da je nezdrava, već je i skuplja od obroka pripremljenog kod kuće.

Naučni dokazi ukazuju na to da upravo ovakav način ishrane može dovesti do gojaznosti i pothranjenosti, ali i narušiti skladne odnose u porodici. Nažalost, zbog nezdravih prehrambenih navika roditelja najviše stradaju deca!

Naučnici sa univerziteta u Nju Džerziju objedinili su rezultate dosadašnjih 68 naučnih istraživanja i utvrdili kako deca iz onih porodica u kojima se s posebnom pažnjom pristupa zajedničkim obrocima unose više zdravih namirnica poput voća, povrća, vlakana i hrane bogate mineralima i vitaminima. Pokazalo se i da mališani imaju i niži indeks telesne mase.

Zajedničko obedovanje predstavlja pravu priliku za povezivanje među članovima porodice, planiranje zajedničkih aktivnosti, iznošenje informacija iz svakodnevnog života svakog ko je prisutan.

Iako postoji predrasuda da adolescentima ručak s roditeljima predstavlja pravo mučenje, analize pokazuju da je istina potpuno drugačija. Od 1.055 ispitanih američkih tinejdžera uzrasta između 12 i 17 godina čak 75 odsto njih smatra da su zajednički porodični obroci važni, ali samo 60 odsto njih ima priliku da sa porodicom deli trpezu barem u pet navrata nedeljno.

Tinejdžeri koji jedu za porodičnim stolom osećaju da imaju podršku od svojih roditelja i samim tim se nalaze pod manjim rizikom da upadnu u depresiju. Takođe veća je verovatnoća da će deca koja jedu sama ili van kuće početi da puše, piju ili konzumiraju narkotike.

(MojPortal.ba)

Video: Vozač dobio kutiju pa napravio ovaj potez: Snimak sa autobuske stanice koji niko nije video

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA