Ova biljka IZBACUJE OTROVE iz organizma, a raste SVUDA oko nas (RECEPT)

 ≫ 
  • 3

Kopriva je biljka koju celog života izbegavamo, što nije čudno jer nimalo nije prijatno kad nas ožari. Ali, s druge strane, ona nikako nije za izbegavanje, jer poseduje lekovita svojstva koja su nam veoma potrebna.

AKO VAS UBIJA PROLEĆNA ALERGIJA: Evo kako da ODMAH rešite problem! (RECEPT)

Svi delovi koprive - koren, stabljika i list imaju lekovita svojstva i naši preci su toga bili i te kako bili svesni. Čak je i čuveni slikar Albreht Direr na jednoj od svojih slika naslikao anđela s koprivom u ruci.

Mladi listovi koprive po ukusu liče na spanać. Ali sadrže pet puta više kalcijuma i šest puta više vitamina C od spanaća. Seme ima aromu koštunjavog voća, koja postaje intenzivnija kada se semenke isprže. Cvetovi su takođe jestivi i veoma su aromatični.

Kopriva mnogo jače od drugih biljaka, čisti krv i poboljšava njen kvalitet zbog visoke koncentracije gvožđa koju sadrži. Pored toga, kopriva pospešuje rad creva i time i oslobađanje od otrova, jer se organizam oslobađa otrova gotovo isključivo kroz debelo crevo.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Budući da ima svojstva koja istovremeno čiste krv i podstiču rad creva, kopriva predstavlja jedinstvenu biljku za čišćenje organizma, da ne pominjemo druga lekovita svojstva.

List koprive sadrži veliku količinu hlorofila koji ima veoma sličnu strukturu kao hemoglobin u našoj krvi, što znači da pored čišćenja krvi, ova biljka može i mnogo da je obogati. Pored hlorofila list koprive je bogat mineralima - gvožđem, fosforom, silicijumom, kalcijumom magnezijumom...

Recepti:

Kašičicu sušene koprive prelijte s 2,5 dl vrele vode, ostavite da odstoji 10 minuta, procedite i pijte tri puta dnevno. Ovaj čaj je odličan za detoksikaciju organizma, a pritom će rešiti sve probleme s ekcemom, glavoboljom, mokraćnim kanalima, želucem, anemijom… Možete da ga pijete i kada vas muče virusne ili bakterijske infekcije.

Dve šake dobro opranih korenova, svežeg lišća i stabljika koprive prelijte s pet litara vode i ostavite da odstoji preko noći. Sledećeg dana mešavinu zagrejte do vrenja, sipajte u lavor i potopite noge. Bilo bi dobro da stopala držite u što toplijoj kupki barem 20 minuta.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Dve pune šake koprive prelijte s pola litra vrele vode, ostavite da odstoji pet minuta, procedite i dodajte šoljicu sirćeta. Umasirajte ovu tinkturu u kožu glave pola sata pre pranja kose.

(Telegraf.rs)

Video: Podkast "Glasno", EP 4: Gost Nemanja Dević

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nana

    25. maj 2016 | 14:58

    Moja nana je kuvala supu i pravila pitu od kopriva koje je sama brala u Trsteniku. Uz kiselo mleko, divota.

  • Pravda

    25. maj 2016 | 11:38

    Ne znam sta da kažem , ali moja baka je nekada kuvala koprive i kukuruzno brašno i time hranila pacice i birice!!!???

  • Analitičar

    25. maj 2016 | 19:52

    Kako god je koristili fantastičan je učinak.To s kupkom za noge je neverovatno.Znam čoveka koji je jedva hodao,posle mesec dana tih kpki,i ispijanja čajeva,potpuno se oporavio.Detalji u knjiziMarije Treben-lekovi iz božje apoteke

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA