Napravite kremu za sunčanje u kućnoj radinosti
Uprkos radovanju što nam dolazi lepše vreme, u ljubavi prema suncu treba biti i mudar i oprezan i koristiti pravu zaštitu. A u jeku sve izraženije brige za zdravlje ne treba da čudi to što i sve više ljudi želi da neguje svoje telo prirodnim preparatima, jer sve što vam je potrebno možete da napravite sami.
IZGORELI STE NA SUNCU? Ovo su najbolji lekovi za OPEKOTINE, a imate ih u kuhinji!
Čileanska malina i lešnik
Kada krenemo na sunčanje, prvo treba da mislimo na zaštitu. Već je uvreženo da postoje konvencionalni preparati s faktorom 50, a sad se govori da seže i do 70, pa čak i do 100. Međutim, između zaštitnog faktora 50 i 100 gotovo da i nema razlike. Dovoljno je zaštititi se faktorom 25 ili 30. A zdravije je takve preparate pripremiti sam od prirodnih sastojaka.
Ulja čileanske maline i čileanskog lešnika baš su ulja za sunčanje sa najvišim procenjenim faktorom zaštite. Prvom se kreće od 25 do 50, a drugome od 10 do 30. Tu je i ulje jojobe, kod kojeg je faktor od 10 do 20, a kod ulja avokada 10.
Recept u 10 koraka: pripremite sve sastojke, zagrejte vodeno kupatilo...
Sastojci:
Sastojci su obeleženi slovima A, B i C, jer će kasnije u postupku biti potrebno razdvojiti ih po fazama.
A - šea puter (2 grama)
A - ulje avokada (2 grama)
A - urucuma macerat (2 grama)
A - ulje čileanske maline (2 grama)
A - ulje makadamije (2 grama)
A - ulje jojobe (2 grama)
A - phitocream (emuglator iz pšenice) (4 grama)
B - biljni glicerol (2 grama)
B - hidrolat prave lavande (30 g)
C - eterično ulje lavande (ili geranijuma) (5 kapi)
Postupak:
1. U činiji zagrejati vodu do 70° C.
2. U prvu laboratorijsku čašu staviti sve sastojke masne faze (pod slovom A).
3. U drugu čašu staviti sve sastojke vodene faze (slovo B).
4. Obe čaše staviti u vodeno kupatilo.
5. Povremeno promešati sastojke u prvoj čaši.
6. Kada se u prvoj čaši otopi emulgator, obe čaše izvaditi iz parne kupke.
7. U prvu čašu dodati eterično ulje (slovo C).
8. Polako uliti sadržaj druge čaše u prvu (vodenu fazu u masnu) uz neprestano mešanje.
9. Kada se formira gusta, ali i dalje tečna smesa, preliti je u posudicu očišćenu alkoholom.
10. Posudicu zatvoriti poklopcem tek kada se smesa sasvim ohladi.
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
!Fox
Pa koje lud da ovo pravi?
Podelite komentar
Anja
Boze svasta, dok ja sve to nakupujem, puci cu oko 5000 i gde naci sve to, pogotovo neke cileance
Podelite komentar
Goga
Vi ste ludi-gde ovo da napravim?
Podelite komentar