ZBOGOM PAMETI: Šećer zaglupljuje

  • 0

Naučnici su otkrili da uzimanjem namirnica koje u sebi sadrže visoku količinu fruktoze usporavamo rad mozga i to može dovesti do poremećaja kod pamćenja i učenja.

Međutim, dobre vesti su da pojačan unos ribe i orašastih plodova može napraviti balans.

- Naši rezultati pokazuju da ono što jedemo utiče na to kako mislimo. Dugoročnim konzumiranjem hrane bogate fruktoznim šećerima, mozak lagano počinje da gubi sposobnost za učenje i pamćenje. Ipak, uzimanjem omega-3 masnih kiselina moguće je ublažiti štetu – tvrdi profesor Fernando Gomez Pinilja.

Odavno se zna da fruktoza dovodi do dijabetesa, gojaznosti i masne jetre, ali ovo je prvi put da se istraživao uticaj ovih šećera na mozak.

(kliX.ba)

Video: Zakonom o igrama na sreću uvode se zabrane i ograničenja za maloletnike

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA