To smrdi i kad prolazis u sumi pored a kamoli kad je jedes a ne mirise i trebalo bi se povesti malo racuna sta se jede kad se ide u narod jer ljudi nisu svesni koliko smrde.
Zove se "Sremos" bar ovde nadomak Goca i Kopaonika gde je i moje selo "grachac".
Posto imamo svoju sumu i veliku livadu centru nje,kao mali sam sa dedom isao da spremamo drva sa kravama i kolima sa kanatama a tokom dana kosili travu na livadi i oko stare kucice koju je pokojni pradeda napravio jos pre drugog svetskog rata da cuva goveda te u njenom podrumu uvece ih zatvarao jer kako mi je pokojni deda pricao vise puta su mu vukovi napadali goveda a jednom je svedocio kako je medved skocio junici na ledja pa se bik zatrcao i svom silinom udario medveda koji je nakon toga pobegao ali da se vratim na temu.
U toj maloj kucici smo imali starinski sporet na kom smo pekli krompir pogacu itd. Taj sporet je propao jer pricam o vremenu pre 30 god.
Onda bi me deda slao sa naberem sremosa i tacno sam znao gde ga ima,dugo godina nisam isao u sumu zbog posla obaveza i svega drugog ali sam pre desetak dana resio da odem da naberem i nabrao sam punu kesu na istom mestu gde sam i kao dete brao,bas mi je nekako prijalo sve sto se tog dana desilo osim puta koji je gotovo unisten,namucio sam se dok sam stigao.Kazem vam od srca jer je sremos veoma veoma zdrava biljka.
Od sremusa mozete da napravite jednostavnu jako ukusnu supu ili po zelji sa povrcem koje vi volite. Osnova recepta je npr.:proprziti luk na puteru ili ulju - moze da se doda i malo belog luka, dodati seckani krompir i sremus, preliti vodom, dodati kockicu za supu ili vegetu, skuvati, u blenderu izmiksati, dodati pavlake ili mladog kajmaka, izmesati, prokuvati i sluziti garnirano seckanim sremusom. Umesto krompira moze supa da se "poveze" brasnom: ovde bi se luk proprzio,dodao sremus, odozgo posulo brasno, malo proprzilo i zalilo vodom ili fondom supe od povrca (kockica za supu. Svaka domacica ce na osnovu ovoga napraviti svoj omiljeni recept. Prijatno!
"Моја жена се бацила не те лековите траве, све што кажу да је лековито она то практично пасе по ливадама"......Па зар деда није легенда?..... хахаха...Цар!
Sremus je jako lekovit, samo oprezno da se ne pomesa sa mrazovcem koji je vrlo otrovan. Cak i iskusni beraci naprave gresku. Izgledaju potpuno isto, jedino mrazovac ne mirise na luk.
Potpuno ste u pravu,zato ga nikada ne kupovati od nepoznatih i nepouzdanih na pijacams,na obuku,pa u berbu.Inače,organizam ga bolje podnosi od belog luka.A osušeni koren mu je odličan i može se koristiti i tri godine nakon berbe-kao začin
ja na
Vama je sve zdravo a umirete ko leptiri
Podelite komentar
ja na
To smrdi i kad prolazis u sumi pored a kamoli kad je jedes a ne mirise i trebalo bi se povesti malo racuna sta se jede kad se ide u narod jer ljudi nisu svesni koliko smrde.
Podelite komentar
Dedza
Zove se "Sremos" bar ovde nadomak Goca i Kopaonika gde je i moje selo "grachac". Posto imamo svoju sumu i veliku livadu centru nje,kao mali sam sa dedom isao da spremamo drva sa kravama i kolima sa kanatama a tokom dana kosili travu na livadi i oko stare kucice koju je pokojni pradeda napravio jos pre drugog svetskog rata da cuva goveda te u njenom podrumu uvece ih zatvarao jer kako mi je pokojni deda pricao vise puta su mu vukovi napadali goveda a jednom je svedocio kako je medved skocio junici na ledja pa se bik zatrcao i svom silinom udario medveda koji je nakon toga pobegao ali da se vratim na temu. U toj maloj kucici smo imali starinski sporet na kom smo pekli krompir pogacu itd. Taj sporet je propao jer pricam o vremenu pre 30 god. Onda bi me deda slao sa naberem sremosa i tacno sam znao gde ga ima,dugo godina nisam isao u sumu zbog posla obaveza i svega drugog ali sam pre desetak dana resio da odem da naberem i nabrao sam punu kesu na istom mestu gde sam i kao dete brao,bas mi je nekako prijalo sve sto se tog dana desilo osim puta koji je gotovo unisten,namucio sam se dok sam stigao.Kazem vam od srca jer je sremos veoma veoma zdrava biljka.
Podelite komentar
Ja
@Dedza
Ma šta napriča čoveče?
Podelite komentar
Zuja
Ko pije lekove za visok pritisak ne sme da uzima i sremus uporedno jer jako spusti pritisak, ja nedavno zamalo nisam "odputovala"zbog toga
Podelite komentar
LFO
то се још зове љорда, лековита биљка
Podelite komentar
Nira
Zbog jedenja salate od sremuša sam završila na urgentnom jer imam nizak pritisak a on mi je još skroz spustio koma čovječe:-)
Podelite komentar
jevdokija
Od sremusa mozete da napravite jednostavnu jako ukusnu supu ili po zelji sa povrcem koje vi volite. Osnova recepta je npr.:proprziti luk na puteru ili ulju - moze da se doda i malo belog luka, dodati seckani krompir i sremus, preliti vodom, dodati kockicu za supu ili vegetu, skuvati, u blenderu izmiksati, dodati pavlake ili mladog kajmaka, izmesati, prokuvati i sluziti garnirano seckanim sremusom. Umesto krompira moze supa da se "poveze" brasnom: ovde bi se luk proprzio,dodao sremus, odozgo posulo brasno, malo proprzilo i zalilo vodom ili fondom supe od povrca (kockica za supu. Svaka domacica ce na osnovu ovoga napraviti svoj omiljeni recept. Prijatno!
Podelite komentar
Ex
@jevdokija
Nikada nisam jela sremus niti znam kako izgleda. Hvala vam na receptu...pa ko zna, ako budem u prilici da probam
Podelite komentar
Suza
Veoma lekovita biljka. Pored navedenih lekovitih svojstava, skida i holesterol, provereno.
Podelite komentar
топлистанадреалиста
@Suza
"Моја жена се бацила не те лековите траве, све што кажу да је лековито она то практично пасе по ливадама"......Па зар деда није легенда?..... хахаха...Цар!
Podelite komentar
Mile
Sremus je jako lekovit, samo oprezno da se ne pomesa sa mrazovcem koji je vrlo otrovan. Cak i iskusni beraci naprave gresku. Izgledaju potpuno isto, jedino mrazovac ne mirise na luk.
Podelite komentar
Analitičar
@Mile
Potpuno ste u pravu,zato ga nikada ne kupovati od nepoznatih i nepouzdanih na pijacams,na obuku,pa u berbu.Inače,organizam ga bolje podnosi od belog luka.A osušeni koren mu je odličan i može se koristiti i tri godine nakon berbe-kao začin
Podelite komentar