DUŠA MI MIRIŠE NA BELI LUK: Kako je šumska travuljina, SREMUŠ, zaludela Kragujevčane (FOTO)

Komentari

  • ja na

    24. april 2016 | 17:05

    Vama je sve zdravo a umirete ko leptiri

  • ja na

    24. april 2016 | 17:04

    To smrdi i kad prolazis u sumi pored a kamoli kad je jedes a ne mirise i trebalo bi se povesti malo racuna sta se jede kad se ide u narod jer ljudi nisu svesni koliko smrde.

  • Dedza

    24. april 2016 | 16:16

    Zove se "Sremos" bar ovde nadomak Goca i Kopaonika gde je i moje selo "grachac". Posto imamo svoju sumu i veliku livadu centru nje,kao mali sam sa dedom isao da spremamo drva sa kravama i kolima sa kanatama a tokom dana kosili travu na livadi i oko stare kucice koju je pokojni pradeda napravio jos pre drugog svetskog rata da cuva goveda te u njenom podrumu uvece ih zatvarao jer kako mi je pokojni deda pricao vise puta su mu vukovi napadali goveda a jednom je svedocio kako je medved skocio junici na ledja pa se bik zatrcao i svom silinom udario medveda koji je nakon toga pobegao ali da se vratim na temu. U toj maloj kucici smo imali starinski sporet na kom smo pekli krompir pogacu itd. Taj sporet je propao jer pricam o vremenu pre 30 god. Onda bi me deda slao sa naberem sremosa i tacno sam znao gde ga ima,dugo godina nisam isao u sumu zbog posla obaveza i svega drugog ali sam pre desetak dana resio da odem da naberem i nabrao sam punu kesu na istom mestu gde sam i kao dete brao,bas mi je nekako prijalo sve sto se tog dana desilo osim puta koji je gotovo unisten,namucio sam se dok sam stigao.Kazem vam od srca jer je sremos veoma veoma zdrava biljka.

  • Zuja

    24. april 2016 | 14:23

    Ko pije lekove za visok pritisak ne sme da uzima i sremus uporedno jer jako spusti pritisak, ja nedavno zamalo nisam "odputovala"zbog toga

  • LFO

    24. april 2016 | 14:21

    то се још зове љорда, лековита биљка

  • Nira

    24. april 2016 | 10:57

    Zbog jedenja salate od sremuša sam završila na urgentnom jer imam nizak pritisak a on mi je još skroz spustio koma čovječe:-)

  • jevdokija

    24. april 2016 | 07:20

    Od sremusa mozete da napravite jednostavnu jako ukusnu supu ili po zelji sa povrcem koje vi volite. Osnova recepta je npr.:proprziti luk na puteru ili ulju - moze da se doda i malo belog luka, dodati seckani krompir i sremus, preliti vodom, dodati kockicu za supu ili vegetu, skuvati, u blenderu izmiksati, dodati pavlake ili mladog kajmaka, izmesati, prokuvati i sluziti garnirano seckanim sremusom. Umesto krompira moze supa da se "poveze" brasnom: ovde bi se luk proprzio,dodao sremus, odozgo posulo brasno, malo proprzilo i zalilo vodom ili fondom supe od povrca (kockica za supu. Svaka domacica ce na osnovu ovoga napraviti svoj omiljeni recept. Prijatno!

    • 24. april 2016 | 10:39

      Ex

      @jevdokija

      Nikada nisam jela sremus niti znam kako izgleda. Hvala vam na receptu...pa ko zna, ako budem u prilici da probam

  • Suza

    23. april 2016 | 15:58

    Veoma lekovita biljka. Pored navedenih lekovitih svojstava, skida i holesterol, provereno.

    • 24. april 2016 | 05:18

      топлистанадреалиста

      @Suza

      "Моја жена се бацила не те лековите траве, све што кажу да је лековито она то практично пасе по ливадама"......Па зар деда није легенда?..... хахаха...Цар!

  • Mile

    23. april 2016 | 14:51

    Sremus je jako lekovit, samo oprezno da se ne pomesa sa mrazovcem koji je vrlo otrovan. Cak i iskusni beraci naprave gresku. Izgledaju potpuno isto, jedino mrazovac ne mirise na luk.

    • 23. april 2016 | 20:40

      Analitičar

      @Mile

      Potpuno ste u pravu,zato ga nikada ne kupovati od nepoznatih i nepouzdanih na pijacams,na obuku,pa u berbu.Inače,organizam ga bolje podnosi od belog luka.A osušeni koren mu je odličan i može se koristiti i tri godine nakon berbe-kao začin

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA