Cinkom protiv prehlade?
Uzimanje cinka skraćuje trajanje simptoma uobičajene prehlade, objavljeno je u časopisu Canadian Medical Association Journal.
Ovog oligoelementa najviše ima u ostrigama, jastogu i svim vrstama crvenog mesa, ali i celeru, susamu, bademima, orasima i drugim orašastim ili semenkastim plodovima. Dovoljan unos ovog minerala neophodan je i za rast kose i noktiju, ali i pravilno funkcionisanje unutrašnjih organa, posebno jetre i bubrega.
Bolji učinak imaju veće doze i redovno uzimanje, jer redovno uzimanje cinka kod odraslih skraćuje trajanje i težinu simptoma obične prehlade. Međutim, takav efekat nije primećen kod dece. Kao najčešće nuspojave uzimanja oralnog cinka navode se mučnina i loš ukus u ustima.
Dok ne budu dostupni noviji podaci, stručnjaci ukazuju da ne postoje čvrsti dokazi da bi se preporučilo uzimanje cinka u lečenju simptoma prehlade i da pozitivne efekte treba racionalno procenjivati u odnosu na potencijalnu mogućnost nuspojava.
(Tanjug)
Video: Virusne infekcije haraju Srbijom, doktorka upozorava da mogu ostaviti posledice
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.