ZA ZDRAVU BEBU: U trudnoći jedite jaja, spanać, krompir i svinjetinu

 
  • 0

Žene koje tokom drugog stanja konzumiraju namirnice bogate holinom imaju zdraviju decu, odnosno manje su šanse da će njihovi mališani kasnije u životu oboleti od dijabetesa ili hipertenzije (povišen krvni pritisak)

Tokom jednog istraživanja kako ishrana utiče na zdravlje nerođenih beba, grupa žena u trećem tromesečju trudnoće dobijala je 930 miligrama holina, dozu koja je je dvostruko veća od preporučenih vrednosti.

Rezultati su pokazali da su njihove bebe imale za 33 odsto niže koncentracije kortizola u krvi, u poređenju sa kontrolnom grupom žena koja je konzumirala oko 480 miligrama holina. Kortizol je hormon koji telo proizvodi u sklopu reakcije na stres, a koji takođe povećava vrednost šećera u krvi.

Smatra se da holini menjaju ekspresiju gena uključenih u proizvodnju kortizola. Ovi u vodi rastvorljivi esencijalni nutritijetni obično su jedan od sastojaka suplemenata koji u sebi sadrže vitamine B kompleksa. Prehrambeni izvori kolina su namirnice bogate holesterolom kao što su žumance jajeta, govedina, svinjetina, mleko, leguminoze...

Rezultati studije američkih naučnika ističu da bi povećano uzimanje holina tokom trudnoće moglo poništiti štetne posledice prenatalnog stresa na ponašanje, neuroendokrini i metabolički razvoj deteta. Holin bi tako mogao biti koristan kod žena koje tokom trudnoće pate od anksioznosti i depresije, kao i preeklampsije.

(Tanjug)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA