Ovako treba da jedete beli luk, ako hoćete maksimalno lekovito dejstvo!

  • 4

Beli luk je redovni gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada smo prehlađeni ili imamo grip. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista lekovit potvrđuju i stručnjaci. U belom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih jedinjenja, a među njima i nekoliko antioksidansa - spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost telesnih ćelija.

Zalepite komad belog luka flasterom na kožu. Rezultat će biti neverovatan

Još nije sasvim jasno kako svi sastavni delovi belog luka deluju u telu, ali beli luk zaista deluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protivupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse, piše portal Zadovoljna.

Beli luk svoja lekovita svojstva duguje moćnom jedinjenju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno delovanje belog luka, trebalo bi ga često i pravilno konzumirati.

Ovako treba jesti beli luk:

Foto-ilustracija: pixabay.com/dontwastethecrumbs Foto-ilustracija: pixabay.com/dontwastethecrumbs

1. Pre konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.

2. Svaki dan trebalo bi pojesti najmanje tri čena belog luka.

3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.

4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko - ne više od 10 minuta.

Mnogi izbegavaju da jedu beli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posledica materije koje sadrže sumpor i koje mu daju lekovita svojstva. Problem neprijatnog zadaha nakon konzumacije belog luka možete rešiti žvakanjem peršunovog lišća, zrna kafe ili komorača.

(Telegraf.rs)

Video: Šapić: Od 1. januara 2025. godine sav javni prevoz u Beogradu će biti besplatan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • momazver

    3. april 2016 | 16:42

    Stogodišnjaci sa Kavkaza govore da su im bake i majke usadile naviku da pre spavanja popiju šolju kefira u koji su iseckali 1 češanj belog luka.

  • ANA

    3. april 2016 | 19:43

    Ujutro uzmete na kasikicu ćen belog luka sitno naseckanog i popijete sa čašom vode.Nema neprijatnog mirisa.

  • Vlaja

    22. avgust 2016 | 20:44

    Treba izvaditi klicu iz sredine. To najvise smrdi. Provereno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA