3 najlekovitija RECEPTA koje sami možete da napravite od CRNOG LUKA
Crni luk je jedna od biljaka koje je vrlo lako gajiti u bašti, ne zauzima mnogo prostora i gaji se tokom cele godine.
Iako ga neki izbegavaju zbog neprijatnog mirisa, luk je dobro jesti u što većim količinama jer obnavlja celo telo, uklanja prolećni umor i deluje kao prirodna zaštita od mnogih opakih bolesti. Lekoviti oblozi, sirupi i kapi od luka u narodnoj medicini se koriste od najstarijih vremena.
I savremena nauka ističe njegovu efikasnost. Istraživanja su pokazala značajno smanjen rizik od karcinoma pluća među osobama koje jedu hranu bogatu kvercetinom, kao što je crveni luk.
Istraživanja takođe pokazuju da se kvercetin bolje i efikasnije apsorbuje iz luka nego iz ostalih namirnica. Redovno jedenje luka takođe može smanjiti učestalost astmatičnih napada. To je zato što luk sadrži nekoliko jedinjenja koja smanjuju upalu.
Za to je, između ostalog zaslužan i kvercetin, čije je delovanje vrlo slično delovanju lekova protiv astme. Najveća koncentracija te materije nalazi se u ljusci luka. Čitav, neoguljen luk, stavite u lonac supe dok se ona lagano kuva. Tako će se u njoj zadržati svi korisni sastojci. Druga mogućnost je da od osušenih ljuski luka pripremate čajeve. Da biste izbegli eventualne štetne pesticide, najbolje je birati luk iz organskog uzgoja ili, još bolje, iz svoje bašte.
Donosimo vam tri najvažnija recepta koji se prave od crnog luka:
1. Olakšavanje artritisa
Ajurveda, indijska alternativna medicina, preporučuje luk za olakšavanje simptoma artritisa. Sok luka umešajte u susamovo ulje i time tretirajte bolesna područja.
2. Disajni putevi
U litar vode staviti pola kilograma sitno seckanog luka s jednakom količinom šećera i kuvati tri sata. Ohladiti, dodati tri velike kašike meda, sve dobro promešati i spremiti u tegle. Kašika ovog napitka dodaje se u pola čaše mlake vode više puta na dan, promeša se i popije. Uzima se za lečenje krajnika, pluća, kašlja, promuklosti i teškog disanja i usled problema sa prehladom i gripom.
3. Povišen pritisak
Prirodni lek protiv povišenog pritiska je čaj od ljuski luka - oljuštite luk i ljuske skuvajte kao što biste skuvali bilo koji drugi biljni čaj. Svakog dana popijte šoljicu tako pripremljenog čaja i pratite ima li kakvih poboljšanja. Na isti način možete pripremati i čaj od ljuski belog luka, koji takođe deluje.
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Analitičar
Najdolje prija uz ćevape,svi ostali prilozi su balast
Podelite komentar
Zoran 021980
Ovo je crveni luk!
Podelite komentar
ANA
Vrlo važno za "crni" luk - treba ga odmah pojesti posle sečenja,jel ima svojstvo apsorbije štetnih elemenata iz okruženja.
Podelite komentar