"POŠALJI RECEPT" KONKURS: Aleksandra Šavrljuga - kolač Boem (FOTO)

  • 3
Foto: Aleksandra Šavrljuga Foto: Aleksandra Šavrljuga

KOLAČ BOEM

Potrebno je za kore:

- 10 belanaca

- 15 kašika šećera

- 100 gr nesquika ili neke slične čokolade u prahu

- 4 kašike brašna

- 200 gr mlevenih lešnika ili oraha

Potrebno je za krem:

- 500 ml mleka

- 10 kašika šećera ili po želji

- 10 žumanaca

- 4 kašike brašna

- 200 gr putera ili margarina

- 1 kašičica ekstrakta od vanile

Potrebno je za glazuru:

- 150 gr crne kvalitetne čokolade

- 6 kašika ulja

- 2 kašike mleka

Želite da idete u Veneciju, BESPLATNO? Prijavite se na FOTO KONKURS "Pošalji recept"!

Priprema:

1. Odvojiti belanca od žumanaca. To prvo uraditi sa 5 jaja.

2. Ulupati po 5 belanaca sa 5 kašika šećera.

3. Dodati 50 gr neskvika, 100 gr mlevenih lešnika ili oraha i 2 kašike brašna.

4. Polako promešati varjačom i istresti u obložen pleh ( veliki od rerne ) i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni izmedju 15 i 20 minuta. Kora mora da ostane meka.

5. Ponoviti postupak još jednom.

6. Pečena oba biskvita ohladiti i preseći po dužini ili širini, tako dobijete 4 korice veličine pola velike tepsije.

7. Mleku dodati šećer, žumanca, vanilu i brašno i staviti na laganu vatru da se kuva.

8. Uz stalno mešanje skuvati fil i ostaviti da se ohladi. Dodatno još malo ohladite u frižideru, da se krem dodatno stegne.

9. Ulupati margarin sobne temperature pa mu dodati ohladjen krem i umutiti.

10. Izmedju korica naneti fil, na svaku koru po 1/3 fila, na gornju se ne maže.

11. Na pari otopiti čokoladu sa uljem i mlekom pa premazati gornju koru.

12. Ako niste vični premazivanju glazurom pospite odgore orasim aili mlevenim lešnicima čim nanesete glazuru, da bi se zalepili.

13. Ostavite kolač da odstoji nekoliko sati. Prijatno.

(Telegraf.rs)

Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA