"POŠALJI RECEPT" KONKURS: Adilja Hodža - štrudla sa makom (FOTO)
ŠTRUDLA SA MAKOM
Potrebno je:
- 1 kvasac
- 5 kašika šećera
- 800 grama brašna
- 0,50 litara mleka
- 2 jaja i jedno belance
- 250 grama margarina
- 1 kašičica soli
- 1 vanilin šećer
- kora od pola limuna
Potrebno je za fil:
- 1/2 kg. mlevenog maka
- 1 šolja mleka
- 10 kašika šećera
- 3-4 kašike ulja
- za premazivanje: 1 žumance i jedna kašika vode
- za posipanje:šećer u prahu
Želite da idete u Veneciju, BESPLATNO? Prijavite se na FOTO KONKURS "Pošalji recept"!
Priprema:
1. U mlako mleko stavite kvasac, kašičicu šećera i ostavite da nadođe. U dublju vanglu dodajte brašno, nadošli kvasac a zatim i sve ostale sastojke za testo. Zamesite testo i ostavite da stoji oko sat vremena na toplom mestu.
2. Za to vreme napravite fil: Zagrejte mleko i dodajte mak, šećer i ulje promešajte i ostavite sa strane.
3. Nadošlo testo premesite i podelite na dva dela. Razvijte jedan deo do debljine 0,5 cm. i filujte već pripremljenom polovinom fila i urolajte.
4. Postupak ponovite i sa drugom polovinom testa. Obe štrudle premažite žumancetom pomešanim sa kašikom vode. Pecite u namazanoj tepsiji na 250 stepeni dok nedobije zlatno-žutu boju.
5. Pečenu štrudlu pospite šećerom u prahu.
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.