"POŠALJI RECEPT" KONKURS: Miodrag Ilić - domaći burek sa sirom (FOTO)

  • 4
Foto: Miodrag Ilić Foto: Miodrag Ilić

DOMAĆI BUREK SA SIROM  ( NA NIŠLISKI NAČIN – KALČA )

Potrebno je:

- 700 g brašna

- 350ml tople vode

- Kafena kašičica soli ( oko15g )

- Sira 400 -500g feta izdrobiti

- Svinjska mast ( razgrejati) ili ulje

Želite da idete u Veneciju, BESPLATNO? Prijavite se na FOTO KONKURS "Pošalji recept"!

Priprema:

1. U posudu sipati 350ml vode i kafenu kašičicu soli, staviti na ringlu šporeta da provri

Foto: Miodrag Ilić Foto: Miodrag Ilić

2. Na radnoj površini u posudi za mešenje izmesiti brašno i ohlađenu vodu sa solju

Foto: Miodrag Ilić Foto: Miodrag Ilić

3. Iz posude sipati izmešeno testo i nastaviti mešenje na radnom stolu dok testo ne postane glatko ( oko 20 min )

Foto: Miodrag Ilić Foto: Miodrag Ilić

4. Podeliti glatko testo nožem na tri jednaka dela i napraviti tri loptaste kugle

Foto: Miodrag Ilić Foto: Miodrag Ilić

5. Razvući svaku testastu kuglu u štapić i svaki štapić podeliti nožem na 11 delova

Foto: Miodrag Ilić Foto: Miodrag Ilić

6. Svaki delić testa uvaljati rukama u male testaste loptice , ukupno 33 loptice

Foto: Miodrag Ilić Foto: Miodrag Ilić

7. Na radnom stolu razvući tri kuglice veličine tacne, tako razvučene na gornjoj površini namazati svinjsku mast ili ulje

8. Staviti jednu na drugu i tako spojene razvući do veličine malog tanjira, tako uraditi sa preostalim kuglicama. Pokriti ih folijom i ostaviti da odstoji oko 30 min

Foto: Miodrag Ilić Foto: Miodrag Ilić

9. Uzeti tepsiju veličine 28 i namazati mašću, da se testo ne lepi, rub tepsije nemastiti.

10. Uzeti jednu pogačicu i razvuci maksimalno između ruku, lagano jedan kraj prislonite na rub tepsije i razvlačiti dalje da se cela tepsija prekrije.

Foto: Miodrag Ilić Foto: Miodrag Ilić

11. Razvučeno testo na tepsiji izgleda kao doboš , oscilira ,a tanka je kora

12. Posipati takvu koru mestimično razgrejanom mašću ili uljem, a onda dodati isitnjeni sir, mestimično posipati i lagano spustiti koru do dna tepsije. Postupak ponoviti 10 puta. Jedanaestu pogačicu ostaviti za prekrivanje, razvući je na tepsiji, stavprekriti i podvući ispod kora do dna tepsije, poprskati mestimično razgrejanom mašću ili uljem.

13. Staviti u zagrejanu rernu na 2200C  i peći oko 30 min, povremeno pogledati.

Foto: Miodrag Ilić Foto: Miodrag Ilić

14. Nakon pečenja izvaditi iz rerne, poprskati vodom i prekriti da se zahladi.

15. Kad se burek zahladi iseći ga na osmine i servirati sa jogurtom ili kiselim mlekom, prijatno.

(Telegraf.rs)

Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vassilisa

    3. februar 2016 | 21:56

    Burek sa sirom ne postoji. BUREK je pita sa mesom, a SIRNICA je pita sa sirom.

  • Nišlika

    6. februar 2016 | 12:39

    Pravi niški burek,provereno

  • liz

    3. februar 2016 | 20:59

    Uh,koliko posla! Neosporno da je dobro,ali dok se sve ovo uradi prodje merak za burekom! Meni je lakse a i brze onaj sa kupovnim korama...nije bas kao ovaj,al'ne mari...posluzi i on kao zamena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA