Evo na koliko stepeni umire TRIHINELA!

  • 12

Meso zaraženo trihinelom ne bi trebalo ni da stigne u mesare, a kamoli da završi na trpezi, ali, budući da se to ipak dovoljno dešava, otkrićemo vam kako da vudete sigurni da se ovaj parazit ne nađe u našem obroku.

PANIKA U ČAJETINI: Zbog širenja trihinele 200 ljudi kod lekara

Oko 70 životinjskih vrsta mogu biti nosioci trihinele, a za nas je najvažnija svinja, jer ostale vrste su uglavnom divlje životinje. Kod divlje svinje bi trebalo dobro pripaziti, jer je manja verovatnoća da je to meso prošlo kroz potrebne kontrole.

Da biste bili sigurni da u vašem tanjiru neće biti trininele, potrebno je da duže vreme kuvate ili pečete meso na temperaturi većoj od 70° C. Što je temperatura veća, to će pre prodreti u unutrašnjost mesa i ubiti parazite.

Dakle, ako ste kuvali meso 30 minuta na 100° C ili ste ga pekli u rerni 15 minuta na 200° C, možete biti sigurni da čak i ako je bilo trihinele, više je nema, odnosno, nema šanse da dobijete trihinelozu.

Naravno, jasno vam je već da šunke, kobasice, slanina, kulen i ostale suhomesnate poslastice ne dolaze u obzir sve dok niste potpuno sigurni u ispravnost mesa, odnosno da poseduje sertifikat da sme da se koristi termički neobrađeno.

(Telegraf.rs)

 

Video: Na Kopaoniku metar snega, skijaši uživaju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubo

    25. januar 2016 | 19:52

    Larve trihinele ne mogu da se uniste niti kuvanjem niti pecenjem ,kako je ovde navedeno ( postoje pretpostavke da se moze unistiti kuvanjem pod visokim pritiskom ali nije sto posto provereno )zato nemojte da verujete u ovo.Trihinela je larva koja moze da zivi u vasem organizmu godinama , a da to ne znate , zato ne treba konzumirati neprovereno meso.

  • Dr. za rock and roll

    25. januar 2016 | 16:14

    Pa znaci ovi jeli zivo meso...

  • gugi

    25. januar 2016 | 16:53

    Jeli su suseno tj verovatno samo dimljeno meso

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA