PREVARITE GENETIKU: Dobar san topi kilograme

 
  • 1

Zaboravite naporne treninge u teretani i beskrajno brojanje kalorija. Prema novim istraživanjima postoji daleko jednostavniji put do vitke linije...

Spavaća dijeta mogla bi predstavljati najbolje rešenje za genetsku tendenciju nakupljanja kilograma, tvrde stručnjaci. Ako osoba spava manje od sedam sati dnevno, to podstiče se aktivnost gena koji uzrokuju taloženje kilograma. Međutim, više od devet sati sna na dan usporava delovanje istih gena.

Istraživanje je sprovedeno na više od 1000 parova blizanaca, jednojajčanih i dvojajčanih. Takvo proučavanje omogućilo je istraživačima da ustanove u kojoj meri je sklonost debljanju nasledna, a u koliko je pod uticajem spoljih faktora.

Za one koji su spavali manje od sedam sati na dan, ispostavilo se da je 70 odsto promena kilaže uzrokovano genetskim faktorima, ali za one koji su spavali više od devet sati genetika je na kilažu uticala u samo 32 odsto slučajeva.

- Rezultati ukazuju na to da kraće spavanje pruža bolje uslove za pojačanu aktivnost gena koji uzrokuju gojaznost. Isto tako, više sna čuva nas od debljine, umanjujući delovanje gena koji to postiču - izjavio je Nejtanijel Votson, vođa istraživanja.

Takođe, nedostatak sna kao pojava koja je uobičajena u modernom užurbanom društvu može uticati na debljinu remeteći hormone i metabolizam.

(Vecernji.hr)

Video: Ambasador Hil na proslavi 20 godina od osnivanja Centra za američke studije na FPN

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rope

    3. maj 2012 | 00:34

    koja glupost pa naravno da ako duze spavas da neces se gojiti jer i tad se trosi masti i rezerve na grejanje i odrzavnje organizma a pritom dok spavas ne unosis hranu :) vecina sportista to zna :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA