Da li silikoni STVARNO izazivaju RAK?

 
  • 6

Mnoge devojke i žene dolaze u iskušenje da ugrade silikonske grudi. Ali, da li je ovo zaista potpuno bezbedna procedura? Evo šta o tome kažu sami lekari

Estetska hirurgija poslednjih decenija cveta, a najpopularnija operacija jeste povećanje grudi. Na tržištu postoje raznorazni implanti, mahom oni silikonski. Ali kako odabrati onaj pravi, koji ni u daljoj u budućnosti neće ugroziti zdravlje?

Da li žene koje ugrađuju silikone imaju problema sa sobom?

PUKAO MI JE SILIKON, ZAMALO DA UMREM: Dramatična ispovest majke četvoro dece iz Beograda

Nažalost, stručnjaci nemaju pozitivan odgovor na ovo pitanje. Prema najnovijem izveštaju Američke asocijacije plastičnih hirurga, ne postoji nijedna procedura uvećanja grudi koja je bez dugoročnih rizika, bilo da su u pitanju gel-implanti, bilo da su u pitanju ispuni slanim rastvorom.

Takođe, ne postoji ni dovoljan broj istraživanja koja su se detaljno pozabavila efektima implantata po zdravlje žena, ali sumnja se da zaista postoje rizici od brojnih bolesti.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

OPASNI SILIKONI: Evo kako doktori mogu da vas unakaze povećanjem grudi! (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

Naravno, najgori mogući ishodi jesu tumori dojke, rak limfnih čvorova i drugi tipovi kancera, ali postoji opasnost od oboljenja vezivnog tkiva, reumatoidnog artritisa, autoimunih bolesti, problema s cirkulacijom, plodnošću, pa i mentalnim zdravljem.

- Ne postoji dovoljno podataka koji bi mogli da povežu silikonske implante sa zdravstvenim poteškoćama, ali ne postoje ni adekvatna istraživanja na ovu temu. Ipak, bez obzira na vrstu implantata, pokazalo se da postoji smanjen rizik raka dojke i materice, a povećana šansa da dođe do raka pluća, poremećaja imuniteta i problema s cirkulacijom – piše u izveštaju.

ISTORIJA ULEPŠAVANJA: Evo kako se od peglanja KLEMPAVIH UŠIJU stiglo do SILIKONA i liposukcije! (FOTO) (VIDEO)

Amerikanci su sada odlučili da sprovedu opsežne studije i da godinama prate što veći broj žena koje su se podvrgnule plastičnim operacijama.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Pre same intervencije, uzimaće detaljnu porodičnu anamnezu i raditi im detaljne laboratorijske analize, kako bi se uočile pravilnosti u pojavi određenih bolesti i pronašla eventualna veza sa ugradnjom implantata.

- Nadamo se da ćemo uspeti da sakupimo dovoljno podataka o tome kakve posledice mogu da budu nakon pet, deset ili 15 godina od uvećanja grudi. Zasad ne postoji dovoljno dokaza da su implanti štetni, ali ni da nisu – rekao je za “Reuters Health” doktor Rod Rorič, profesor na Teksas univerzitetu u Dalasu.

(Telegraf.rs / Daily Mail)

Video: Brdo kamenja obrušilo se na Jablanicu: Evo šta je ostalo od litice posle jezive tragedije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JOLA

    22. novembar 2015 | 18:05

    Mišljenja sam da žene koje ugrađuju silikone imaju problem u glavi. Prvi razlog je što to užasno ružno izgleda, drugo, što nije zdravo. Priroda nam je dala šta nam je dala, a sve neprirodne korekcije su odvratne. Na kraju, koja manekenka ima plastiku u sebi, ni jedna... Zar ne?

  • Boban

    22. novembar 2015 | 18:04

    Pa moj stric, ujak, dede i tetka nisu imali silikone oa su pomrali od raka. Jbg.

  • Miro

    22. novembar 2015 | 21:13

    Sve izaziva rak,da nas Bog sacuva,naj Bolje je ici na planinu cuvati ovce ziveti kao pre 100g.tada nije bilo tih Bolesti koliko mi je poznato.Ali svi hoce moderan zivot pa dobiju rak ili nesto trece,...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA