HARA STOMAČNI VIRUS: Evo kako da se zaštitite i kako da se izlečite!
Crevna viroza, takozvani stomačni grip, zahvatila je Balkan. Broj obolelih je sve veći, a mučnina, povraćanje, proliv, visoka temperatura, glavobolja i grčevi u stomaku “hvataju” čitave porodice.
Posle čitanja ovog teksta sigurno se više nećete rukovati sa svakim!
Muči vas stomačni virus? Probajte ovaj biljni lek
Zato vam donosimo par ključnih saveta na šta bi trebalo da obratite pažnju, kako da se sačuvate, ali i kada obavezno treba otići lekaru.
KAKO SE ZAŠTITITI
Stomačni virusi najčešće se manifestuju kao upala želuca ili tankog i debelog creva. Do toga dolazi zbog povećanog gomilanja sluzi i ostalog otpada u telu. Prenosi se kapljičnim putem, zaraženom hranom i pićem, a najpre prljavim rukama.
Upravo zato je u sezoni stomačnih problema pranje ruku najbolja preventiva, naročito ako ste bili u kontaktu s obolelima. Takođe, preporuka je da jačate svoj imunitet ishranom i izborom zdravih namirnica.
ŠTA PITI
Kad su u pitanju stomačni virusi, najvažnije je paziti da telo ne dehidrira, a to se može dogoditi vrlo lako, jer je želudac iziritiran i ne podnosi hranu i piće. Pa tako, sve što uđe u telo, bukvalno projuri kroz njega i izađe napolje.
Da ne bi došlo do dehidracije, važno je unositi što više tečnosti, ali ne bilo koje. Hladna voda, sokovi i drugi slatki napici ne dolaze u obzir.
Idealan izbor predstavljaju supice iz kesice, koje će osim tečnosti, telu nadoknaditi i izgubljene elektrolite.
Takođe, blagi čajevi, poput onog od kamilice ili svežeg đumbira, olakšaće simptome mučnine, a lekari uvek preporučuju da se pije ruski ili neki drugi crni čaj. Međutim, ove čajeve treba piti čiste, odnosno bez ikakvih dodataka kao što su med, šećer, limun ili mleko.
ŠTA JESTI
Što se hrane tiče, najbolji izbor je klot pirinač, obaren samo u vodi, sa dodatkom malo soli ili kocke za supu. Idealno bi bilo pirinač skuvati u većoj količini tečnosti, tako da ona može paralelno da se pije.
Isto tako, u smirivanju stomačnih tegoba mogu da pomognu dvopek, pečeni tost, grisine i suvi hleb. Od ostale hrane, tek sa prvom čvrstom stolicom, može se uzeti malo banane ili jogurta.
Sve dok se simptomi stopostotno ne povuku od ostale hrane trebalo bi izbegavati apsolutno sve, a naročito mesne prerađevine i mlečne proizvode.
TREBA LI SKIDATI TEMPERATURU
Ako se javi povišena telesna temperatura, nemojte je odmah skidati lekovima. Dajte imunitetu šansu da se sam izbori sa groznicom.
Pritom, neki od lekova za skidanje temperature mogu dodatno da nadraže sluznicu želuca i drugih organa za varenje, pa je pametnije izbegavati ih makar na početku bolesti.
KAD JE VREME ZA BRIGU
Kad su stomačne tegobe u pitanju, one obično prođu za dan-dva. Naravno, savetuje se da odležite kod kuće sve dok se stanje potpuno ne vrati u normalu.
Međutim, ukoliko temperatura nikako ne spada, a dijareja ili povraćanje traju duže od nekoliko dana, u stolici ste primetili krv ili bolovi u stomaku nikako ne prestaju – obavezno posetite lekara!
Imate li neki savet u vezi sa stomačnim problemima? Slobodno ga podelite sa svima u komentarima na ovaj tekst.
(Telegraf.rs)
Video: Srbijavoz preporučuje putnicima da karte kupuju putem mobilne aplikacije
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
JUG
Sve je OK samo bih dodao da kada se ima dijareja, treba jesti BANANE, jer one imaju -svojstvo da absorbuju tečnost !!
Podelite komentar
Sanja Radičević Jeličić
Odlican je caj od lista dunje. Piti umesto vode,mlak,nikako hladan. Voce razno dodatno nadrazava sluzokozu creva i dolazi do dijareje. Banane-da.. Probiotik-da.. U ozbiljnijim sucajevima,konsultovati se sa lekarom da prepise ENTEROFURIL.
Podelite komentar
Marina
Moj problem je zeludac.Sta god da unesen od hrane on izbaci.Jedino peceni hleb i balans jogurt mi odgovaraju.Ovo traje vec tri nedelje.Dobila sam lekove koji kostaju 2.000.Naravno nisam u mogucnosti da ih kupim.Cim unesem hranu usta odma mi se naduva stomak i boli me jako zeludac.
Podelite komentar