Ugasite svetlo kad perete zube! Evo i zašto

 
  • 6

Iako zvuči totalno šašavo, savet lekara da pred spavanje ličnu higijenu obavljamo u mraku i te kako ima smisla

Da li i vi imate problema sa spavanjem, patite od nesanice, budite se tokom noći, a ujutro ustajete umorni i nenaspavani? Verovali ili ne, za to možete da okrivite svoje kupatilo.

EVO KAKO SAM NAUČILA DA ZASPIM ZA 1 MINUT: Efikasna metoda protiv nesanice

Šta mislite, da li je pametnije da se TUŠIRATE ujutru ili uveče?

Kako tvrdi naučnik s Oksforda Rasel Foster, previše osvetljeno kupatilo može da nam poremeti san. Zato, on preporučuje da pranje zuba, odlazak u toalet i ostalu večernju toaletu obavljate u mraku.

- Spavanje je naša najvažnija aktivnost. Tokom života, mi potrošimo 36 odsto vremena u snu. Zato je važno da sve uradimo kako bi spavanje proteklo kako treba – kaže profesor Foster.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ovaj neuronačnik, koji se specijalizovao u proučavanju ljudskog bioritma, smatra da je veštačko osvetljenje glavni krivac za pobleme sa snom.

- Ljudi intuitivno znaju da bi uveče trebalo da priguše svetlo, pa u dnevne i spavaće sobe po ćoškovima stavljaju lampe koje tek blago osvetljuju prostor. Međutim, kad pred spavanje krenu da operu zube i obave još neke stvari, oni ulaze u kupatila koja su najčešće osvetljena blještavim sijalicama ili čak neonskim lampama ugrađenim u ogledala – primećuje on i dodaje:

Foto-ilustracija: Foter.com / hang_in_there Foto-ilustracija: Foter.com / hang_in_there

- Ovakvo svetlo nas razbuđuje, šokira i uzbunjuje naš organizam, pa nije ni čudo što, kad konačno legnemo u krevet, san nikako ne ide na oči. Zato bi u kupatilima trebalo uvesti specijalno prigušeno osvetljenje za noć – smatra profesor.

Takođe, Foster se zalaže za to da se svi mi tokom dana, čak i onog zimskog, potrudimo da uhvatimo što više dnevnog svetla. On se protivi veštačkom osvetljenju u kancelarijama i domovima, koje neretko gori po čitav dan i noć.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Štaviše, treba razumeti da je sijalica izum koji čovečanstvo ne koristi ni punih 150 godina, a pitanje je koliko veštačka svetlost ima uticaja na naše gene.

Foto-ilustracija; FreeDigitalPhotos/KROMKRATHOG Foto-ilustracija; FreeDigitalPhotos/KROMKRATHOG

Zato, za zdrav san i kvalitetan život, trebalo bi da živimo u skladu s prirodom, što podrazumeva da noću treba što više vremena da provodimo u mrklom mraku.

(Telegraf.rs / Telegraph UK)

Video: Počela izgradnja kompleksa "Green line" na Novom Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    31. oktobar 2015 | 20:07

    Ovi me naucnici zabrinjavaju i njihove teorije,kolege su nesto pobrkale ,99% covecanstva i najcesce nemirne snove izazivaju EGZISTENCIJALNI PROBLEMI I LJUBAVNI PROBLEMI!!!!!!

  • MarkoPA

    1. novembar 2015 | 06:22

    Idi ti kopaj ceo dan, nece ti smetati svetlo u kupatilu...

  • Van1

    1. novembar 2015 | 12:53

    Evo dva mjeseca spavam ka jagnje a taman toliko ima da su mi iskljucili struju,tako da je ovo istina :-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA