Ne plašite se ovih osa. Njihov otrov leči rak!

 
  • 2

Verovali ili ne, nauka je dokazala da otrov jedne vrste ose koja živi u Brazilu vrlo uspešno ubija ćelije tumora

Otrov jedne vrste brazilske ose mogao bi u budućnosti da počne da se se koristi u borbi protiv karcinoma, tvrde naučnici koji su otkrili da supstanca koju ovi opasni insekti luče može ciljano da uništi ćelije raka.

NEVEROVATAN ZAKON U SRBIJI: Ovaj insekt može da vas ubije. Ako vi ubijete njega idete u - ZATVOR!

Evo kako da spasete sebi život ako vas ubode STRŠLJEN!

Prema laboratorijskom istraživanju toksin ubija ćelije raka pri čemu zdrave ćelije ostaju neoštećene. Tim s Brazilskog univerziteta kaže kako se eksperimentalni lek vezuje za ćelije tumora i izaziva gubitak ključnih molekula. Istraživanje je u ranoj fazi i potrebna su dodatna ispitivanja kako bi se proverilo da li je stoprocentno siguran za ljude.

Polybia paulista je posebno agresivna vrsta osa koje su endemske u jugoistočnom Brazilu i čiji ubodi nisu dobrodošli. Osa toksinom MP1 umrtvljuje žrtve ili se tako brani. Ranija istraživanja na miševima pokazala su da otrov može ciljano da napadne i uništi ćelije tumora.

Foto-ilustracija: Foter/Sean McCann (ibycter.com) Foto-ilustracija: Foter/Sean McCann (ibycter.com)

Tim stručnjaka, na čijem čelu se nalazi doktor Žoao Ružijero, otkrio je mehanizam pomoću kojeg otrov uništava ćelije. MP1 se veže na molekule masti koje su raspoređene po površini tumorskih ćelija umesto u njima i stvara otvore kroz koje se gube molekuli ključni za funkcionisanje ćelije.

Kod zdravih ćelija masne su molekuli unutar ćelija što znači da su otporne na napad toksina MP1. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Biophysical Journal, prenosi portal kliX.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Naučnik Pol Bils s Universiteta u Lidsu smatra da bi lečenje karcinoma napadom osinjeg toksina na masne molekule ćelija tumora predstavljao potpuno novu vrstu lečenja raka. On dodaje da bi razvoj te metode lečenja omogućio njeno kombinovanje s drugima i tako ujedno i efikasnije lečenje najopakije moguće bolesti.

Želite mišljenje stručnjaka? Konsultujte se sa sertifikovanim lekarima u samo tri klika na www.eklinika.rs.

(Telegraf.rs)

Video: Brdo kamenja obrušilo se na Jablanicu: Evo šta je ostalo od litice posle jezive tragedije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZVEROG

    3. septembar 2015 | 14:15

    Sve u prirodi ima teg i kontrateg! Lekovi su svuda oko nas,samo mi smo slepi za to. Ili nas farmakoindustrija nasilno drži oslepljenima...?

  • Enna

    4. septembar 2015 | 11:39

    Ose pomazu? Ee meni nisu nikad upravo suprotno.. znala sam da zavrsavam u bolnicu cesto zbog njih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA