Da li su i vama hrana i piće u avionu drugačijeg ukusa nego na zemlji?

  • 4

Istraživači američkog Univerziteta Kornel su primetili da buka tokom vožnje avionom može da utiče na percepciju hrane koju jedemo.

Šta nam rade meso, šećer i so?

Istraživanje je doprinelo razumevanju takozvane multisenzorne percepcije i pokazalo je da i zvučni podražaji imaju ulogu u doživljaju ukusa.

Konkretno, primećeno je da zvukovi putničkih aviona, koji često prelaze 85 decibela, utiču na smanjenje osetljivosti na slatko i na povećanje osetljivosti na takozvani "peti ukus" koga mnogi opisuju kao puni, mesni ukus.

- To saznanje moglo bi da pomogne u prilagođavanju jela koja se poslužuju u avionima, a koja putnici često kritikuju - kažu stručnjaci.

Neke kompanije tu činjenicu već uzimaju u obzir pa je tako, na primer, jedna nemačka aviokompanija primetila je da je među putnicima sok od paradajza pođednako popularan kao i pivo.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Istraživanje toga je pokazalo da pritisak u avionima utiče na ukus soka od paradajza. Međutim, istraživanje nudi dodatno objašnjenje, a to je da je za sok od paradajza poznato da sadrži aminokiselinu glutamat koja utiče na "peti ukus" pa prijatan ukus tog soka dolazi do većeg izražaja tek u avionu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Postavka o Pokahontas u Smitsonijan Muzeju američkih Indijanaca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zla devojčica

    29. maj 2015 | 08:04

    E ovako. Drugačijeg je ukusa zato što je pritisak vazduha drugačiji i zato što je temperatura ključanja vode koja je na zemlji 100° C ovde 80° C isto važi i za druge supstance samo različite temperature.

  • S.K.

    29. maj 2015 | 06:48

    6 godina putujem avionom i meni hrana deluje nekako drugacija ali to sam mislio da je sistem tih ketering usluga takav hrana je istant nekako drugacija er'srbija sad i ima mnogo bolju kakvu je nekad imao jat ja sam navikao, druge kompanije sveta manje vise isto je sve to pa sigurno da je subjektivni osecaj hrane drugaciji pa i sam let je menja osecaj niste vise na zemlji vec na 10000 metara u vazduhu uzletanje i sletanje i onaj pritisak u usima brujanje i ma koliko avion bio nov i moderan ono se oseca jos nam je tehnologija zaostala kakva bi trebala da bude da bi putovanje avionom bilo uzivanje ja se osecam umorno i iscrpljeno uvek posle leta neudobnost i taj neki cudan bucan osecaj a hrana ona je najmanje bitna pored svega ostalog kada je let u pitanju .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA