Uskoro stiže „fit pilula“

 
  • 0

Istraživači sa Harvarda tvrde su na dobrom putu da na tržište izbace novi lek za tretman čitavog niza poremećaja vezanih za gojaznost. Kako se najavljuje, oni koji žele da smršaju, više nikada neće morati da idu u teretanu

Stručnjaci sa Medicinske škole na Univerzitetu Harvard objavili su vest da su pronašli magičnu pilulu koja će svim ljudima na planeti omogućiti da budu vitki, bez ikakvog napora.

Kako tvrde, uspešno su izolovali specifični hormon, koji se prirodno nalazi u mišićnim ćelijama i zadužen je za sagorevanje masti tokom fizičkih aktivnosti. Novootkriveni hormon dobio je ime irisin, prema grčkoj boginji duge i glasnici bogova Iridi, a njegovo osnovno svojstvo je da povećava potrošnju energije i kontroliše nivo glukoze u krvi kod osobe koja vežba.

Istraživanje efikasnosti irisina za sada je uspešno sprovedeno nad zamorčićima u laboratorijskim uslovima, a tek bi trebalo da se utvrdi da li je veštački unos ovog hormona bezbedan i za čoveka. Osnovna primena jednog ovakvog leka bila bi kod lečenja gojaznih, dijabetičara i drugih pacijenata sa hormonalnim poremećajima, ali bi od velike pomoći pilula bila i kod obolelih od raka koji zbog svog krhkog zdravstvenog stanja nikako ne bi smeli da se bave fizičkim vežbama.

Međutim, premda bi pilula irisina mogla da ima čudotvorne moći, lekari upozoravaju da ovo sredstvo nikako ne bi trebalo da bude zamena za redovno bavljenje sportom.

Video: Ambasador Hil na proslavi 20 godina od osnivanja Centra za američke studije na FPN

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA