TAJNE MAJSTORA ŠAOLINA: Ovih 10 stvari će vam produžiti i poboljšati život!

 
  • 8

Ako tražite proveren recept za zdravlje, mir i dugovečnost, tražite ga od iskusnih majstora koji stotinama, tačnije, blizu dve hiljade godina pronalaze načine da žive u skladu sa sobom i sa prirodom

Iako ih zapadni svet povezuje samo sa Kung Fu, Tai Či ili Či Gong borilačkim veštinama, Šaolin monasi o životu znaju mnogo više. Zna se da žive veoma dugo i zdravo, da su vitalni i smireni i njihovo učenje je u stvari spoj učenja i verovanja budizma i taoizma.

Preciznije rečeno, a da svako razume, oni veruju u jedan put svakog od nas, veruju da svako u sebi nosi svoju istinu do koje sam mora da dođe i to borilačkim veštinama i meditacijom. Šaolin veštine ne mogu stvarnost da učine lepšom jer stvarnost zavisi samo od toga kako svako od nas vidi sebe i svoj odnos sa svetom.

Kung Fu je za Šaolin monahe glavna alatka za upoznavanje sebe. Principi ovakve filozofije se mogu primeniti gde god da živite i čime god da se bavite, a zdravlje i dug život su osigurani.

Tako je Sifu Jan Lei, 34. generacija majstora ovih borilačkih veština, napisao savete za sve koji žele da žive dugo i zdravo i da sačuvaju vitalnost.

Ovih 10 saveta će vam sigurno biti od koristi, jer iza njih stoji mudrost stara hiljadama godina.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Nemojte mnogo da mislite. Razmišljanje troši mnogo energije. Od previše razmišljanja starite.

Nemojte mnogo da pričate. Većina ljudi ili priča ili radi. Bolje radite.

Kada radite, radite 40 minuta, a zatim napravite pauzu od 10 minuta. Kada duži vremenski period gledate u nešto, bilo šta, narušavate vid i unutrašnje organe kao i unutrašnji mir.

Kada ste srećni, kontrolišite taj osećaj. Kad izgubite kontrolu, uništavate energiju u plućima.

Nemojte previše da brinete ili da se ljutite, jer tako kvarite energiju jetre i creva.

Foto-ilustracija: Foter/Mara ~earth light~ Foto-ilustracija: Foter/Mara ~earth light~

Kada jedete, ne jedite previše. Kada se prejedete, remetite rad slezine. Jedite malo kad osetite malu glad.

Kad nešto radite, ne žurite. “Idite polako i pre ćete stići”.

Ako se bavite samo fizičkom aktivnošću i ne radite Či Gong (vežbe disanja, fokusa...), postaćete veoma nestrpljivi i nervozni. Izgubićete balans u svom telu, izgubićete Jin (ženski princip, koji sa Jang principom održava sklad).

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

A, ako se ne bavite fizičkom aktivnošću, samo se odmarate ili meditirate, opet gubite sklad i nećete imati Jang energije.

Šaolin Kung Fu vam daje sve. Suština treninga je da se napravi balans između Jina i Janga. Nije bitno koliko sati vežbate. Telu treba da date ono što mu je potrebno.

(Telegraf.rs)

Video: "Tukli su ga i na albanskom tražili novac": Komšinica pretučenog Radića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anna

    17. maj 2015 | 21:54

    Aaaa džaba...

  • BataRaka

    18. maj 2015 | 09:23

    Balans je bitan.kada se prejedam,gledam da se napijem!to me odrzava u zivotu :D

  • S.K.

    18. maj 2015 | 05:29

    Absolitno da trebamo postići balans i ravnotežu u životu. Ja se trudim ali teško je u stedini u kojoj živim. Mnogo visoka očekivanja sa svih strana. Kako sam stariji učim da usporim. Jedno se ne slažem sa onim da ne razmišljamo puno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA