MODERNE DOMAĆICE: Evo zašto sutra morate da zamesite česnicu

  • 15

Veliko je pitanje koliko će se, i na koji način, stara srpska božićna tradicija preneti na nove generacije. Ta tradicija podrazumeva i neke veštine u kuhinji, međutim, današnje devojke su veštine u kuhinji zamenile veštinama u kupatilu. Većina njih verovatno poznaje sve vrste tečnog pudera, krejona i karmina, koji uz pravo svetlo i dobar ugao između ogledala i novog Samsung Galaksija, daju odličan selfi.

Tako će svaka mlada devojka odmah od starijih naučiti tradicionalnu recepturu za pravljenje selfija, s nezaobilaznim pućenjem usana, što predstavlja pravu poslasticu za sve momke na društvenim mrežama. U skladu s tim mogli bismo revidirati i staru izreku koja kaže da - "put do muškarčevog srca vodi preko dobrog selfija na Fejsu".

Foto-ilustracija: Foter/Lotus Carroll Foto-ilustracija: Foter/Lotus Carroll

Od veština u kuhinji tu su još eventualno kornfleks sa čokoladnim mlekom i musli s voćnim jogurtom. Zato, devojke, naučite barem jedan od ova dva recepta i napravite jedan božićni selfi u kuhinji, sa česnicom u rukama. Barem jednom godišnje uradite ono što su naši preci radili vekovima, možda čak i hiljadama godina unazad.

Donosimo vam dva recepta za božićnu česnicu:

Recept 1:

Sastojci: 1 kg belog brašna, 2 kašike masti, pola litra mlake vode, prašak za pecivo, so.

Priprema: Mlaku vodu sipati u posudu u kojoj je brašno, dodati so, rastopljenu mast i prašak za pecivo. Zamesiti testo i ostaviti da stoji. Oblikovati česnicu kao pogaču, u nju stavite novčić i ukrasiti je po želji. Česnicu peći najpre na jakoj, pa na slabijoj vatri dok ne porumeni. Kada je pečena, uvijte je u krpu da malo odstoji i dok je još topla iznesite je na trpezu.

Foto: Foter/flickr/lchunt Foto: Foter/flickr/lchunt

Recept 2:

Sastojci: 1 kg brašna, suvo grožđe, 250 g masti, med, šoljica šećera, so, dve šake tucanih oraha.

Priprema: Kilogramu brašna dodajte komad masti, so i vodom zamesite testo. Podelite ga u nekoliko jufki, pa premesite. Pokrijte i ostavite da se odmori. Jufku razvucite u koru, poprskajte mašću i stavite u tepsiju. Koru pospite orasima, šećerom i suvim grožđem. Ponovite postupak. Između druge i treće kore stavite novčić. Pečenu česnicu premažite medom.

(Telegraf.rs)

 

Video: Palo prvo ovogodišnje skijanje na Torniku, gužva kao u košnici: Sjajne slike zimske idile

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp.

    6. januar 2015 | 11:40

    Kako koja ima ih prave cuda od tijesta.PRAVE DEDA MRAZA SNJESKA BJELICA UKRASNE POGACE ,A NEKE NEZNAJU SKLONITI STOLICU IZA SEBE,PRESKACU PREKO NJIH,JEL IM MAME POSPREMAJU.

  • Jasmina

    6. januar 2015 | 11:24

    .....Sta reci? Koju poruku poslati? Kome? Saljem poruku onima koji vide,a ne cuju...ne cuju,a ne vide....

  • Sherlock

    6. januar 2015 | 13:06

    U mom selu se to pravi skroz drugacije, kao proja. A unutra se stavlja novcic, drvce badnjaka, kukuruz i pasulj. Ako odlomite parce u kome je novcic, imacete para cele godine, drvce badnjaka je zdravlje, a kukuruz i pasulj rodna godina na njivi ili tako nesto. :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA