Ovih pet namirnica izazivaju grip!

  • 3

Od gripa i prehlade možete se zaštititi samo ishranom. Ako se hranite zdravo, ojačaćete svoj imunitet i pomoći organizmu da se odbrani od virusa i bakterijskih infekcija.

Donosimo vam savete nutricionista, kako da ostanete zdravi, odnosno, obratite pažnju na namirnice koje bi trebalo izbegavati:

Šećer

Nutricionisti preporučuju smanjen unos šećera u zimskom periodu, jer ova namirnica ima nula odsto hranjivih materija. Samo se povećava nivo šećera u krvi i smanjuje mogućnost organizma da se bori protiv bakterija i virusa. U jesenjim i zimskim mesecima stručnjaci savetuju ograničen unos ove namirnice.

Izbegavajte precesuiranu hrane s većim procentom rafinisanog šećera poput slatkiša i gaziranih pića. Umesto toga, preporučuje se konzumiranje hrane koja će stabilizovati nivo šećera u organizmu poput integralnog pirinča, leblebija i sočiva, i tako ojačati imunitet.

Prosti šećeri

Šećer se krije i u prostim ugljenim hidratima poput kornfleksa i belog hleba, koji mnogi biraju kao glavnu namirnicu za doručak. Konzumacija prostih ugljenih hidrata, naime, u telu se brzo pretvara u glukozu, i tako stvara iste probleme za telo kao i beli šećer. Umesto toga birajte žitarice kao što su zob i ječam, ako je moguće u kombinaciji sa organskim mlekom od badema, naseckanim bananama i malo cimeta.

Industrijski šećer i prerađevine koje se u telu brzo pretvaraju u glukozu oslabiće imunitet i vas izložiti sezonskim bolestima.

Masna i pržena hrana

Mnogo je razloga za izbegavanje hrane prepune zasićenih masnih kiselina kao što je prženo meso i krompirići. Redovna konzumacija ovako pripremljene hrane povećava nivo krvnog pritiska i rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i slabi imunitet organizma.

Nutricionisti napominju da je izbor hrane ključan za otpornost organizma na bolesti i druge spoljne faktore. Zato savetuju umerenost i da povremeno crveno meso zamenite zdravijim proteinima poput pasulja i drugih mahunarki.

Alkohol

Ne morate se odreći čaše crnog vina uz večeru, ali bi svakako trebalo pripaziti na količinu alkohola koju unosite u organizam. Neki će reći da alkohol efikasno greje organizam pa se zato nameće kao logično rešenje tokom hladnog vremena.

Ali, brojne studije pokazale su da preterano uživanje u alkoholu oslabljuje imunitet i tako vas izlaže raznim sezonskim bolestima. Jedno piće vam neće naškoditi, ali tri čaše alkohola defnitivno će biti štetne.

Mlečni proizvodi

I mlečni proizvodi su puni skrivenih šećera, pa se preporučuje umereno uzimanje ovih namirnica tokom hladnog perioda. Američki naučnici povezali su konzumiranje mleka, jogurta i sira s problemima u organima za disanje. Tačnije, lekari su otkrili da kravlje mleko može sekret (šlajm) u plućima i grlu učiniti gušćim i tako usporiti oporavak od bolesti. Umesto toga pijte zdravije alternative, poput pirinčanog mleka, ili organske tečnosti od badema.

(Telegraf.rs / PortalOko)

Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA