Cvekla je čudotvorna za kožu i kosu!
Pored toga što je odlična za vašu krvnu sliku, jer je bogata gvožđem, cvekla je odlična namirnica i za negu vašeg tela
Ukoliko imate suvu kožu, sklonu bubuljicama i aknama, a ni kosa vam nije u najboljem stanju, iskoristite jesen i zimu da biste jeli što više cvekle. Evo i zašto:
NEGA KOŽE
Sok od cvekle sadrži nutrijente, koji deluju magično na kožu. Zato bi trebalo da ga pijete redovno. I to ne onaj iz tetrapaka, već sveže isceđen sok, eventualno razblažen s malo vode ili čistim sokom od jabuke.
Cvekla sprečava pojavu akni i bubuljica, ali, naravno, treba paziti i na ishranu i negu kože spolja. Sok od cvekle možete i da nanosite na lice za hidrataciju, za uklanjanje mrtvih ćelija i mekoću.
S obzirom da ima moćne antioksidante, štiti kožu od preranog starenja, sprečava bore i linije. Likopen iz cvekle daje koži elastičnost i štiti je od sunčevih zraka. Ako koristite cveklu kao masku za lice dobićete i blago ružičasto rumenilo na licu. Pomešajte po jednu kašiku soka od šargarepe i soka od cvekle i nanesite na lice uz pomoć vate. Ostavite da deluje 10 minuta i operite.
Sok od cvekle možete dodati i u masku od gline kako biste uklonili fleke sa lica i tamne tačkice.
NEGA KOSE
Sok od cvekle bogat je proteinima, kalijumom, fosforom, kalcijumom i vitaminima B i C - svi oni poboljšavaju cirkulaciju temena i pospešuju rast kose. Pomoću njega možete rešiti problem peruti, suve ili masne kose.
Ako ga pomešate sa sirćetom (recimo pola-pola) i sa tim isperete kosu ocistice vlasište, ukloniti perut, pa čak i zalečiti psorijazu.
Da biste promenili boju kose, pomešajte sok od cvekle sa kanom za kestenjastu boju, a ako želite da crvenkast odsjaj kosu isperite čistim sokom od cvekle razblaženim sa vodom.
(Telegraf.rs / MojeZdravlje)
Video: Marija Milutinović novinarka Telegraf.rs izveštaj iz Bele kuće
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Chicha
Popiti svakog jutra sveže isceđenog soka cvekle 300 ml,i vidite čudo kroz pedesetak dana.Bez šećera naravno.
Podelite komentar