Ove namirnice RAZARAJU naš imunitet!
Grlobolja, začepljen nos, kašalj, bolovi u celom telu – zvuči poznato? Sezona prehlada i gripa već je na vratima, zato je krajnje vreme da poduzmete nešto po pitanju jačanja imuniteta. Takođe, određene namirnice treba izbegavati jer bukvalno ruše imunitet. Umesto namirnica koje loše deluju na imunitet, radije odaberite zdravije varijante koje ga uravnotežuju, piše "Yahoo Health".
ŠEĆER
Šećer je zbog jako dobrog razloga ocrnila zdravstvena organizacija – ne sadrži hranjive materije, a uz to ga povezuju i sa nagrizanjem zuba i negativnim uticajem na mozak. Suzan Levin, direktorka obrazovanja o prehrani u lekarskom odboru za odgovornu medicinu, navodi kako visoki nivoi šećera u krvi znatno smanjuju sposobnost borbe belih krvnih ćelija protiv virusa i bakterija. Suzan Levin navodi kako je za vreme trajanja sezone gripa i prehlade preporučljivo izbegavati rafiniranu i prerađenu hranu zbog visokog udela šećera.
To su proizvodi poput bombona, keksa, gaziranih sokova i ostale prerađene namirnice. Međutim, to može biti lakše reći nego učiniti – američko Udruženje za bolesti srca navodi kako Amerikanci prosečno dnevno konzumiraju 20 čajnih kašičica šećera. U Evropi je situacija nešto bolja. Kako biste uspešno izbegli šećer, birajte hranu bogatu vlaknima kao što su smeđi pirinač i sočivo koji će regulisati nivoe šećera u telu i držati imunološki sistem pod kontrolom.
ŽITARICE I BELI HLEB
Jednostavni ugljeni hidrati snažno doprinose povećanom unosu šećera u organizam.
- Prosečna osoba se bukvalno "utapa" u šećeru. Rafinirane žitarice i hleb se vrlo brzo pretvaraju u glukozu prilikom probavljanja hrane - navodi klinička nutricionistkinja Kejti Svift.
Međutim, da li to znači da za doručkom trebamo odustati od pahuljica i tosta? Super hrana poput prosa, heljde, kvinoe i amaranta dostupna je i u obliku hleba i žitarica za doručak. Još jedna sjajna opcija za doručak koja će poboljšati imunitet su zobene pahuljice s bananama, cimetom i bademovim mlekom.
MASNA HRANA
Postoje brojni razlozi za uklanjanje pržene hrane iz ishrane, a mi vam dajemo još jedan: ishrana bogata mastima može uticati na odgovor tela na infekcije. Naučnici Patricia Maki i Pol Njubern otkrili su da gojaznost i ishrana sa visokim udelima masnoće organizam može oslabiti kada je borba protiv zaraznih bolesti u pitanju i povećati rizik od obolevanja od nekih oblika karcinoma.
Svift predlaže da deo mesa bogatog zasićenim mastima koje jedete zamenite sočivom, graškom i drugim biljkama koje su bogate proteinima. Zamenite ih "zdravim" mastima iz orašastih plodova (jedna šaka dnevno) ili avokada. Osim toga, treba imati na umu, kako je upravo hrana jedan od najvažnijih elemenata imuniteta.
ALKOHOL
Opustite se, ne morate se u potpunosti odreći čaše vina koju volite da popijete jednom nedeljno. Ako s vremena na vreme volite da popijete alkohol, tu količinu smanjite za vreme sezone gripa. Alkohol oštećuje imunološki sistem i ometa sposobnost tela da se obrani od infekcije.
Studije su pokazale kako povećana konzumacija alkohola može dovesti do smanjenja imuniteta i povećane osetljivosti na određene bolesti. Stručnjaci kažu da jedno piće neće poremetiti imunološki sistem, ali tri ili više pića sigurno hoće.
MLEČNI PROIZVODI
Brojni mlečni proizvodi, poput kupljenog jogurta, sadrže visoke nivoe šećera, napominju stručnjaci. Takođe, postoji i direktna veza između mlečnih proizvoda i zdravlja disajnih puteva.
Prema rečima Džejmsa Stekelberga iz Klinike Mejo, mleko ne mora nužno proizvoditi više pljuvačke, ali pijenjem mleka pljuvačka može postati gušća i znatno jače opterećivati grlo.
(Telegraf.rs)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Vlado
E ja nakon 3 godine u Holandiji umalo da dušu ispustim bez baklave, tulumbi boze i ostalog, a i bez puno važnijih stvari, osim prelepe ribe koju ima na pretek i jedino što u njihovoj zemlji a i kuhinji išta nešto vredi. Da se nisam nakon hitnog povratka počeo lečiti čvarcima, ćevapčićima, burekom svih vrsta sa ovčijim kiselim mlekom, kavurmom, svim vrstama roštilja, prženog pilica u cistom ulju, pa onda indijankama, valnensijama, padobrancima, bozom i sokom od limunovih ljuski i celih limuna (tipičnog staro-poslastičarskog soka) već me ne bi bilo. Najbolja holandska hrana je bila kuvani krompir, ponekad i prženi, kuvani karfiol sa parmezanom, kuvana brokula ni sa čim, aaa i butera, (dobrog do duše, ali ne po mom ukusu) i svakako odlične ribe. Kada sam otišao bilo mi je 96 kila a nakon tri godine vratio sam se sa 74, veoma jake depresije (lečio ju još tamo Seroxatom), a Boga mi i raznih čestih nazeba. Kada sam se "podvrgao" našoj hrani (za razliku od gore navedene), jedva da mi se duša vratila u nosu, bacio sam nakon samo 2 nedelje lekove i kako rekoh povratio dušu... Zato ne slažem se puno sa savetima odozgo. Jedino ne valja kada se u bilo čemu pretera. Ali prehrana bez čvaraka i kavurme i drugih naših đakonija, mislim da ne valja. Mi smo dinaridska podrasa bele rase i različiti smo od Engleza i Holanđana na primer koji prođu sa jednom kranjskom kobasicom i kriglu piva za ručak... što je opet bolje od "recepata" za zdrav život iznad.
Podelite komentar
iThink
Ovaj tekst me podsjeti na scenu iz Tesne koze, kada Mita zavrsi u bolnici i doktor mu kaze "ne smete slano,slatko,gorko,kiselo,ljuto,alkohol,gazirano a sve ostalo moze" . Ostalo sta je ostalo doktore hahah :D
Podelite komentar
Uhm
Najbolje da vegetiramo onda. Ti naucnici tzv,samo lupaju
Podelite komentar