Bakterije s vašeg mobilnog otkrivaju da li ste bolesni

 
  • 0

Uskoro više u laboratoriji nećete morati da dajete krv, već ćete sestri pružiti samo svoj mobilni telefon. Pokazalo se da bi ovi uređaji u budućnosti mogli da služe lekarima kao pomoć pri dijagnostikovanju bolesti

Naučnici američkog Univerziteta Oregon ustanovili su da mobilni telefoni mogu mnogo reći o zdravstvenom stanju pojedinca, s obzirom na činjenicu da su na zaštitnim maskama pronađeni isti mikroorganizmi kao u telima njihovih vlasnika.

Mobilni tako daju uvid u lični mikrobiogram, odnosno analizu "dobrih" bakterija, virusa i gljivica koje nosimo u sistemu za varenje (stomaku) od rođenja, piše portal Pliva.

Grupa naučnika je prikupila uzorke s palčeva, kažiprsta i maske mobilnog od 17 dobrovoljaca i ustanovila da se 82 odsto vrsta svih mikroba pronađenih na njihovim prstima nalazilo i na zaštitnim maskama. U svim uzorcima pronađen je streptokok, bakterija koja živi u usnoj šupljini i bakterije koje stalno nastanjuju kožu - stafilokok i korinebakterija.

- Uprkos tome što je uzorak mali, rezultati našeg istraživanja poklapaju se s drugim sličnim studijama koje ukazuju da ljudski mikrobiom putuje s nama gde god da idemo - rekao je autor istraživanja Džejms F. Midou, stručnjak za ekologiju.

S obzirom na činjenicu da su na mobilnim telefonima pronađene iste bakterije, mobilni bi se, kaže Medou, mogli da koritse kao neinvazivno dijagnostičko sredstvo uz čiju će pomoć lekari uspeti da otkriju kojim su potencijalno opasnim mikroorganizmima pacijenti bili izloženi.

- Uzimanje uzorka od pacijenta zahteva njihov pristanak, a mnogo je onih kojima odlazak kod lekara predstavlja stres ili im je sam postupak uzimanja uzorka neugodan, pa bi ovo ubuduće mogao da bude jednostavniji način analize bakterija koje nosimo u stomaku - smatra Medou.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Ministar policije Ivica Dačić u poseti Makedoniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA