Znate li da soli jedete duplo više nego što bi trebalo?

  • 2

Stručnjaci tvrde da dnevno ne bismo smeli da unesemo više od 5 do 6 grama soli, a većina nas unosi više od 10 grama. Sastojak kuhinjske soli koji se dovodi u vezu s hipertenzijom (visok krvni pritisak) jeste natrijum hlorid (NaCl), spoj koji je prisutan u sastavu mnogih namirnica.

Oko tri četvrtine od ukupne količine soli koju unosimo ishranom nalazi se u prerađenim namirnicama i zato je važno da se uvek proveri njihov sastav na pakovanju. To upozorenje se posebno odnosi na hleb, žitarice, sir, suhomesnate proizvode i gotova jela.

U jednom opsežnom istraživanju britanskih naučnika istraživana je veza izmedu ishrane i krvnog pritiska i pritom je uočeno je da je pritisak snižen kod ispitanika koji su izbacili zasićene masnoće iz ishrane i zamenili ih voćem, povrćem, posnim mlečnim proizvodima, integralnim žitaricama, ribom, piletinom i orašastim plodovima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Mladi Romi u Žablju – snaga zajednice i potencijal za svetliju budućnost

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milena

    13. jun 2014 | 12:21

    Znamo i ako nas drzava nije ubila sa nemastinom ratovima sankcijama nece ni so

  • Ren

    13. jun 2014 | 12:43

    Ja sam izuzetak uglavnom ga ne jedem

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA