Znate li da soli jedete duplo više nego što bi trebalo?
Većina nas svakoga dana u svoj organizam unese više od 10 grama soli, iako je dozvoljeno upola manje
Stručnjaci tvrde da dnevno ne bismo smeli da unesemo više od 5 do 6 grama soli, a većina nas unosi više od 10 grama. Sastojak kuhinjske soli koji se dovodi u vezu s hipertenzijom (visok krvni pritisak) jeste natrijum hlorid (NaCl), spoj koji je prisutan u sastavu mnogih namirnica.
Oko tri četvrtine od ukupne količine soli koju unosimo ishranom nalazi se u prerađenim namirnicama i zato je važno da se uvek proveri njihov sastav na pakovanju. To upozorenje se posebno odnosi na hleb, žitarice, sir, suhomesnate proizvode i gotova jela.
U jednom opsežnom istraživanju britanskih naučnika istraživana je veza izmedu ishrane i krvnog pritiska i pritom je uočeno je da je pritisak snižen kod ispitanika koji su izbacili zasićene masnoće iz ishrane i zamenili ih voćem, povrćem, posnim mlečnim proizvodima, integralnim žitaricama, ribom, piletinom i orašastim plodovima.
(Telegraf.rs / Tanjug)
Video: Dragana Mirković sagradila kuću porodici sa Golije
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Milena
Znamo i ako nas drzava nije ubila sa nemastinom ratovima sankcijama nece ni so
Podelite komentar
Ren
Ja sam izuzetak uglavnom ga ne jedem
Podelite komentar