Pronađeni spermatozoidi stari 17 miliona godina

 
  • 0

Grupa naučnika u australijskom paleontološkom nalazištu Riversleg u Kvinslendu otkrila je najstariji uzorak fosilnih spermatozoida sićušnih rakova koji su živeli pre 17.000.000 godina

Paleontolozi su spermatozoide pronašli u reproduktivnim organima račića ostrakoda, ljuskara koji su živeli u slatkim vodama. Riversleg je svetski poznato nalazište fosila i datira iz perioda miocena.

- Pronalazak ovoliko starih i ovako dobro očuvanih fosilnih spermatozoida za nas je bio potpuno neočekivan događaj zbog čega se s nestrpljenjem pitamo šta ćemo, zbog izuzetne očuvanosti fosila, na ovome mestu još pronaći - rekao je naučnik Majk Arčer sa Univerziteta Novi Južni Vels i dodao da je paleontološko nalazište na krajnjem severozapadu Kvinslenda mesto na kome su dosad otkrivene brojne australijske životinje iz praistorijskog perioda, poput kengura mesoždera.

Sperma

Mikroskopsko istraživanje pokazalo je da fosili sadrže dobro očuvane unutrašnje organe ostrakoda, uključujući i polne organe. U njima se nalaze i skoro savršeno očuvani spermatozoidi veličine 1,3 milimetara, što je gotovo iste veličine poput samih račića.

Kolege profesora Arčera uz pomoć rendgenskih zraka proučili su 66 pronađenih fosila.

Saradnica na istraživanju Renata Macke Karaz, biolog na Univerzitetu Ludvig Maksimilian, kazala je kako za nju najzanimljiviji deo istraživanja predstavlja otkriće prema kojem se može zaključiti da je način razmnožavanja ovih sitnih rakova do danas ostao gotovo neizmenjen.

(Telegraf.rs/Index)

Video: Brdo kamenja obrušilo se na Jablanicu: Evo šta je ostalo od litice posle jezive tragedije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA