Evo zašto mnogi antibiotici više ne deluju!

 
  • 3

Da bi se smanjila otpornost bakterija važno je antibiotike ne uzimati olako, nego samo onda kad je nužno. A kad se antibiotici uzimaju, određeni tretman ne bi nikad smeo da se prerano prekida

Verovatno ste jednom, ako ne i više puta u životu imali prilike da se na svojoj koži uverite da antibiotici vremenom prestaju da deluju i da bakterije veoma brzo razvijaju odbrambene mehanizme, tačnije postaju rezistentne.

Istina je da su mnogi lekovi zapravo supstance koje već postoje u prirodi - na primer penicilin. Njega stvaraju neke plesni kako bi se zaštitile od bakterija. Drugi antibiotici su stvoreni u laboratoriji ili su hemijski izmenjeni kako bi im poboljšalo delovanje, piše Dojče vele.

Poznato je da penicilini napadaju ćelijsku opnu bakterija, ometaju njenu sintezu. S oštećenom opnom bakterije ne mogu preživeti i bukvalno se raspuknu.

Nažalost, bakterije se vrlo brzo razmnožavaju i zato se mogu brzo prilagoditi novim uslovima i novim opasnostima. Takva opasnost su za njih antibiotici. Bakterije čine sve što je moguće kako bi razvile odbrambene mehanizme protiv materija koje su za njih štetne.

Na primer, promene genetskih osobina im mogu omogućiti stvaranje novih, za njih korisnih belančevina. A one razbiju molekul antibiotika i učine ga bezopasnom. Ili bakterije promene svoju ćelijsku opnu tako da antibiotik više ne može da prodre u unutrašnjost ćelije.

Bakterije često menjaju i strukturu mesta za koje se antibiotik "zakači" - stvaraju novu belančevinu koja ima istu funkciju u ćeliji, ali je neosetljiva na delovanje antibiotika.

Ako je bakterija pronašla način da se odupre antibiotiku, ona tu osobinu genetski prenosi na sve svoje potomke. A bakterije mogu genetske osobine razmenjivati i najobičnijim međusobnim dodirom. Tako se otpornost na neku supstancu vrlo brzo širi. Često su bakterije istovremeno otporne na više vrsta antibiotika.

Problematična je na primer bakterija staphylococcus aureus, otporna na meticilin (MRSA). Ona je otporna na veoma mnogo raspoloživih antibiotika. Nemačko društvo za higijenu u bolnicama procenjuje da svake godine u Nemačkoj od posledica zaraze MRSA-bakterijom umire više od 5.000 ljudi.

Da bi se smanjila otpornost bakterija važno je antibiotike ne uzimati olako, nego samo onda kad je nužno. A kad se antibiotici uzimaju, određeni tretman ne bi nikad smeo da se prerano prekida.

Lekari imaju rezervne antibiotike koje upotrebljavaju samo u kritičnim slučajevima.

Razvijanje stalno novih lekova, koje bakterije još ne poznaju, jedina je mogućnost da se dugoročno deluje protiv otpornosti bakterija na antibiotike i da se pobedi u trci s tim uzročnicima bolesti.

(Telegraf.rs)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hm

    4. maj 2014 | 05:16

    Pa kad bi prestali da krkaju antibiotike u hranu da bi duze ostala sveza, mozda ne bi bilo potrebe za ovakvim clankom.

  • Belogradjan

    4. maj 2014 | 10:19

    Odlican clanak koji bi trbali da procitaju i lekari koji lobiraju za farmaceute i da postanu svesni opasnosti u koju uvlace oacijenta i da napokon nauce da i antibiotici imaju oblike

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA