Koliko je ljubazan vaš izabrani lekar?

 
  • 3

Prijatni i ljubazni lekari pozitivno utiču na pacijente i to ne samo sa stanovišta ljudskosti, već im ovakav pristup pomaže i da brže ozdrave

Studija americkih lekara iz Ajove ukazuje da je doživljaj prijatnosti u razgovoru s lekarom za pacijente, a posebno srčane bolesnike, podjednako važan kao i efekat lekova.

Studija, koja je obuhvatila 13 objavljenih kliničkih eksperimenata, došla je do tih zaključaka upoređivanjem dve grupe lekara - prva grupa je nastavila sa svojom uobičajenom praksom, a u drugoj su lekari "brusili" svoju prijatnost, komunikacijske veštine i motivacione razgovore. Studija je nedvosmisleno pokazala da prijatni i ljubazni doktori imaju mnogo bolje rezultate u lečenju gojaznosti, povišenog krvnog pritiska i bola svojih bolesnika.

Uobičajene stvari, poput gledanja bolesnika u oči i pažljivo slušanje dok bolesnik govori, znače mnogo više nego što se ranije mislilo. Slični pozitivni efekti, iako blagi, u konačnom ishodu lečenja uočeni su i kod uticaja niske doze aspirina ili statina (lekovi za smanjenje masnoća u krvi) u prevenciji ponovnog srčanog udara - infarkta.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Kiša izazvala poplave i odrone, grad blokiran: Dramatični snimak iz Jablanice

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    25. april 2014 | 11:58

    Moja Milica - nasmejanog lica, nije tracara - ponos Vracara!...

  • Anabela ♡

    25. april 2014 | 16:31

    Ljubazni su samo privatni lekari. Platiš,obaviš sve. Državni,katastrofa. Danima čekaš za sve,kad udješ,kao da si im pola familije pobio. Em,naturaju lekove od kojih samo oni imaju koristi,em ti kao slučajno ne prepišu pravi lek. Zakazuješ mesecima unapred,za najobičnije preglede.

  • Lenka

    25. april 2014 | 13:40

    Uuuu ne daj Boze da se ovde lecim ni ne zivim ovde,ovde je haos!Kada sam pre godina bila ovde u domu zdravlja podsetila sam se kako je stanje haoticno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA