SAVET DANA: Farbajte jaja bojama iz prirode!
Prirodnim bojama nazivaju se boje nastale kao proizvod biljnih pigmenata (hlorofila, karotenoida, ksantofila, flavonoida, betalaina i dr.). Boje je moguće izolovati različitim postupcima ekstrakcije, pri čemu se najčešće dobijaju crvena, plava, ljubičasta, zelena, žuta i smeđa boja, ali i njihove međusobne nijanse.
KAKO DOBITI BOJE?
Ljubičasto-plava
Cvetovi ljubičica, manja količina ljuski crvenog luka (prokuvanih), čaj od hibiskusa, crveno vino.
Plava
Konzervirane borovnice, listovi crvenog kupusa (prokuvani), sok od crnog grožđa.
Zelena
Listovi spanaća i koprive (prokuvani), tečni hlorofil.
Zelenkasto žuta
Kora žute jabuke sorte Zlatni delišes (prokuvana).
Žuta
Kora pomorandže ili limuna (prokuvane), šargarepa (prokuvana), semenke celera (prokuvane), mleveni kim (prokuvan), kurkuma u prahu (prokuvana), čaj od kamilice, zeleni čaj.
Zlatno smeđa
Semenke mirođije.
Smeđa
Jaka crna kafa, instant kafa, ljuske crnog oraha (prokuvane), crni čaj.
Narandžasta
Ljuske žutog luka (prokuvane), kuvana šargarepa, čili prašak, paprika.
Roze
Cvekla (sveža ili ukiseljena), sok od brusnice ili sveža brusnica, maline, sok od crnog grožđa.
Crvena
Veća količina ljuski crvenog luka (prokuvanih), konzervirane trešnje sa sokom, sok od paradajza, maline, crveni radič.
KAKO OBOJITI JAJA PRIRODNIM BOJAMA?
- Na dno posude za kuvanje stavite jedan sloj jaja, a zatim sipajate vodu iznad njihove visine.
- Dodajte jednu kašičicu sirćeta.
- Dodajte biljni materijal za bojenje jaja. Pravilo važi da, što više biljnog materijala stavite, imate mogućnost da dobijete intenzivniju boju.
- Zagrejte vodu u kojoj su jaja, sirće i boja do tačke ključanja.
- Smanjite temperaturu i kuvajte još oko 15 minuta.
- Ako ste zadovoljni bojom, izvadite jaja iz posude.
- Želite li intenzivniju boju, privremeno uklonite jaja iz tečnosti. Procedite boju kroz filter za kafu. Prekrijte jaja dobijenom bojom i ostavite da odstoje preko noći u frižideru.
Prirodno obojena jaja biće mat i neće imati sjaj. Zato, ukoliko želite da postignete efekat uglačanih jaja, kada se potpuno osuše, premažite ih jestivim uljem ili komadićem slanine.
MALI SAVETI ZA UKRAŠAVANJE
Različite šare na jajima možete napraviti tako što ćete ih pre kuvanja obmotati gumicom ili parčićima tkanine. Potom ih uronite u vodu i skuvajte.
Želite li oblike iz prirode, listove različitih biljaka pre uranjanja jaja u vodu, pričvrstite pomoću gaze ili najlon čarape.
Mrežastu šaru postići ćete uz pomoć mrežice za krompir. Pre kuvanja umotajte jaje u mrežicu i čvrsto povežite koncem.
Takođe, na uskršnjim jajima možete ostaviti i pisanu poruku. Za ovaj oblik ukrašavanja (po sirovom, suvom i čistom jajetu) koristite pero koje umočite u malo vrućeg pčelinjeg voska.
(Telegraf.rs)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Kole
Svim pravoslavnim vernicima, kao Srbin-ateista sa celom svojom ateistickom porodicom, zelim sretan verski praznik verujucim ljudima u Srbiji i ostatku pravoslavnog sveta u dijaspori koji ovaj datum obelezavaju kao, za njih, nesto znacajno. Molio bih sve moje istomisljenike ateiste , antiteiste i agnostike, da se sa duznim postovanjem u ovim postovima obracaju svim ljudima koji su religiozni i nemaju isto vidjenje o ovoj pojavi (verovanju u bogove). Svoje ubedjenje zadrzavam za sebe i u krugu svoje porodice, a svim mojim sunarodncima Srbima religiski opredeljenim od srca jos jednom cestitam praznik.
Podelite komentar
Dag
Puno zdravlja - pune kese,i gostiju neka bude, i na praznik pravoslavlja, ja pozdravljam drage ljude... "Hristos voskrese" - svim ljudima dobre volje - da nam bude malo bolje... ( da ispravim mali gaf, pozdrav i za - "Telegraf" )...
Podelite komentar
PPV
Iii,jos maloooo ! Hristos vaskrseeee ! ! !
Podelite komentar