Ovo je najskuplji poklon koji je Tito ikada dobio! Donet je sa Meseca, a evo gde se čuva

 
S. K.
S. K.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Josip Broz Tito, dugogodišnji predsednik SFRJ, dobio je brojne luksuzne poklone tokom zvaničnih poseta i diplomatskih susreta, a da li ste znali da najskuplji uošte nije sa planete Zemlje?

Na Instagram profilu “Putevima srpske istorije” zabeležena je priča o četiri kamenčića sa Meseca, koje je maršalu poklonio američki predsednik Ričard Nikson, 1970. godine.

Reč je o kamenčićima koje su Nil Armstrong i Baz Oldrin doneli sa Meseca, a veruje se da vrede neverovatnih 500.000 dolara.

Pre nego što je poklon stigao u Jugoslaviju, američki astronauti su bili gosti Josipa Broza, koji im je uručio Orden Jugoslovenske zvezde s lentom.

U Beogradu je tim povodom organizovano slavlje, a gosti su se provozali automobilom s otvorenim krovom i pozdravili okupljeni narod.

Poseta astronauta, kao i vredan poklon, govore o jedinstvenoj poziciji koju je SFRJ imala u toku Hladnog rata, prenosi stranica “Putevima srpske istorije”.

Jedinstveni kamenčići se danas čuvaju u Muzeju Jugoslavije u Beogradu.

Deo su fascinantne zbirke koja obuhvata egzotična umetnička dela i dragocene ručno izrađene predmete.

(Telegraf.rs)

Video: Evo šta je bio tajni Titov afrodizijak

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA