Da li ste znali da su Albanija i Grčka formalno u ratu 84 godine: Za sve je kriv sporni zakon

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 5

Godine 2016. Albanija i Grčka dogovorile su se službeno prekinuti ratno stanje koje je između dve zemlje postojalo od Drugog svetskog rata

Albanski parlament juče je usvojio rezoluciju kojom se Grčka poziva na ukidanje 84 godine starog zakona koji dve susedne zemlje formalno drži u ratu. Grčka je donela zakon nakon što su je u oktobru 1940. napale italijanske trupe koje su tada okupirale Albaniju.

Saopštenje je inicirala mala stranka PDIU, koja u albanskom parlamentu zastupa interese takozvanih Čama, etničkih Albanaca proteranih sa severa Grčke nakon Drugog svetskog rata. Od pada komunizma u Albaniji, narod Čama traže pravo na povratak u Grčku kao i povrat oduzete imovine, piše Klix.

Šef stranke Shpëtim Idrizi nazvao je grčki zakon "istorijskim apsurdom". U jednoglasno usvojenoj deklaraciji tada se albanska vlada poziva da "uloži sve napore, zajedno s grčkom vladom, da ukine vanredno stanje (...) i pravne posljedice koje proizlaze iz tog zakona".

Godine 2016. Albanija i Grčka dogovorile su se službeno prekinuti ratno stanje koje je između dve zemlje postojalo od Drugog svetskog rata. Međutim, od tada nije došlo do značajnijeg napretka u tom smeru.

Grčki parlament još nije ukinuo zakon, iako su dve zemlje početkom 1990. potpisale sporazum o prijateljstvu. Tokom poseta Albaniji 2020. tadašnji grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias nazvao je postojanje ratnog stanja "anakronom".

Sve bolji odnosi između Albanije i Grčke narušeni su slučajem Fredija Belerija, etničkog Grka izabranog gradonačelnika albanskog grada Himare, koji je prošlog maja uhapšen zbog navodne kupovine glasova na opštinskim izborima. U junu je kaznu potvrdio Žalbeni sud. Beleri, koji negira krivicu i svoj boravak u zatvoru pripisuje albanskom premijeru Ediju Ramu, u zatvoru bi trebao ostati do oktobru.

Atina je protestovala zbog Belerijeva hapšenja i čak zapretila Tirani da će blokirati napore zemlje da se pridruži Evropskoj uniji. Na nedavnim izborima za Evropski parlament Beleri se iz zatvora kandidovao za grčku vladajuću stranku Nova demokracija i osvojio mandat europarlamentara. Albanske zatvorske vlasti dopustile su mu da ove sedmice otputuje u Strasbourg kako bi položio zakletvu.

(Telegraf.rs)

Video: Srbi se vraćali iz Grčke: U Makedoniji ih "poklopio" jak pljusak

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Гаргамел

    20. jul 2024 | 10:09

    После 2.светског рата протерали Албанце ... поступак вредан ПОШТОВАЊА!!!

  • Vuk

    20. jul 2024 | 10:09

    A koliko je Srbija u ratu sa komsilukom i svetom. Vreme je da se mirimo i gledamo u svoje dvorište

  • Toza

    21. jul 2024 | 04:54

    A zašto bih trebao da znam ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA