Ukus piva zavisi od oblika čaše i krigle: Ovo je nešto što će istinske pivopije znati da cene

 
M. B.
M. B.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Pivo možete da pijete i iz flaše, što mnogi ljudi rade, ali ako želite osetiti miris piva, što znatno utiče na doživljaj, i na pravi ga način okusiti, onda ga morate sipati u kriglu ili čašu. Ali ne bilo koju čašu! Različiti oblici izvlače iz tečnosti različite arome, tako da za svaku vrstu piva postoji idealna čaša

Iako ispijanje piva direktno iz flaše ima izvesnu privlačnost, i možda čini da se čovek oseća kao džejmsdinovski buntovnik bez razloga, ako se želi iz piva izvući sav ukus koji se u njemu nalazi, na flašu treba zaboraviti: pritom, kroz flašu ne možete osetiti miris piva, što značajno utiče na čitav doživljaj.

Ali nisu ni sve čaše jednake. Kod nas, u najvećem broju lokala, ne u svim ali ipak u najvećem broju, uz pivo će vam doneti malu a visoku, tanku čašu, u kojoj bi vam možda doneli i vodu uz kafu; to nije čaša za pivo i krajnje je vreme da ti ugostitelji na tu „sitnicu” obrate pažnju.

Ne mora se imati u ponudi deset različitih vrsta čaša za svaku vrstu piva, ali svaki lokal može imati barem dve ili tri, ili makar jednu: možda onu univerzalnu (možda tzv. čaša za američku pintu: ravne ivice, pri vrhu šira, prvi dnu uža), ili onu osmišljenu za „lager”, koji je i inače najzastupljenija vrsta piva, koje se s njom često i poistovećuje.

Radi se o tome što od oblika čaše/krigle zavisi da li će se hemijski sastav piva na pravilan način ispoljiti prilikom dodira sa nepcima, u kojoj meri, i kada — što je posebno bitno kod onih piva koja imaju slojevite aftertejstove. Ukratko, različite čaše izvlače različite arome, između ostalog i zbog načina na koji se oslobađa pivski gas (da ne pričamo o peni).

Pivo, Bar, Barmen, Šanker Šanker toči pivo u čaše za imperijalnu pintu. Foto: Charly TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

Čaša za imperijalnu pintu (pinta je inače mera za zapreminu tečnosti, koja se koristi u Engleskoj i Americi, koji opet imaju različite standarde), koja ima blago ispupčenje pri vrhu, u koje uležu prsti prilikom držanja, idealna je za lagere i za neke ejlove (pejl ejl, indijan pejl ejl, amber ili crveni ejl, braun ejl, skoč ejl), za porter, mlečni staut, ovseni staut.

Čaša „pilsner ”je visoka, vitka pivska čaša, stvorena je za razne vrste lagera, ali pre svega za pilsnere (svetli lager), po kojima je i dobila ime, dok je čaša „tulip”, koja, samo joj ime kaže, izgleda kao cvet lale, napravljena za belgijske ejlove, poput belgijskog jakog ejla i belgijskog crnog ejla, ali i za belgijske podvrste već pomenutih ejlova, poput belgijskog pejl ejla ili frandrijskog crvenog ejla.

pivo, pivnica Ova čaša podseća na vrstu „tulip”, koja se koristi za belgijske ejlove, ali je verovatnije „snifter”, iz koje se, pored belgijskih piva, piju i imperijalni staut, dupla IPA, pšenička ili voćna piva, itd. Foto: Freepik

Klasičnom pivskom kriglom praktično može da se služe piva svih vrsta, i ona je najpopularniji oblik univerzalne pivske čaše, ali ako želite da u potpunosti osetite staut, onda vam treba stautska čaša, koja je potpuno sužena u donjem delu, dok u gornjem izgleda kao čaša „tulip” i slična je čaši za IPA-u (indijan pejl ejl), doduše, čini se da se u oba slučaja radi o relativno novijem američkom dizajnu.

Čaša u obliku pehara služi za jaka i mutnija piva, poput pšeničnih, dok je njena posebna varijacija napravljena specijalno za trapiste (ne za monahe nego za njihova piva), i ima nešto pliće posude za tečnost, mada to varira od od trapista do trapista, svaki ima svoj oblik. Kod nas je česta i tzv. visoka čaša, koja ima ovalni oblik u gornjem delu a sužava se u donjem, a koja je takođe dobra za pšenična piva.

Postoje i razne druge vrste, nemoguće ih je sve spomenuti; neka vam ovaj tekst bude polazna tačka. Ako dosad na ovo niste obratili pažnju, vrlo brzo ćete primetiti razliku.

(Telegraf.rs)

Video: Jeziva scena na auto-putu: Žena iskočila iz taksija u pokretu, jer se vozač onesvestio

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA