Vreme čitanja: oko 2 min.

Mont Everest kao patuljak: Kosmoplaninar koji se popne na Reasilviju biće na krovu Sunčevog sistema

Vreme čitanja: oko 2 min.

Reasilvija, nazvana po mitskoj vestalki i majci Romula i Rema, nalazi se na asteroidu 4 Vesta, jednom od najvećih tela Asterioidnog pojasa. Sa visinom od 22 km, bezmalo dva i po puta je veća od Mont Everesta. Za dlaku je veća od Olimpa na Marsu, koji je, sa visinom od 21,9 km, najveća planetarna planina u našem delu univerzuma

  • 0

Mont Everest je sa svojih 8.848,86 m najviša planina na zemlji, ako se računa samo nadmorska visina; ali ako se računa od podnožja do vrha, najviša je havajska Mauna Kea, sa svojih 9.330 m ukupno, pošto je njena osnova na dnu okeana, što s himalajskim vrhovima nije slučaj.

Računajući nadmorsku visinu, međutim, Mauna Kea je sa 4.207,3 m tek druga po visini ostrvska planina: prvo mesto po tom kriterijuu zauzima Punčak Džaja na Novoj Gvineji, s visinom od 4.884 m.

Međutim, ako uračunamo, ne samo našu planetu, već čitav Sunčev sistem, stvari postaju bitno drugačije. Naspram onoga što postoji na nama bliskim nebeskim telima, ovo što se nalazi na našem svetu može se najprostije nazvati — patuljastim. Čak i ono najveće na ovom svetu.

Najveća planina u našem solarnom sistemu ne nalazi se na nekoj velikoj planeti, što bi možda bila prva pomisao; na asteroidu 4 Vesta, srednjeg prečnika 525 km, koji spada u red najvećih objekata u Asteroidnom pojasu, nalazi se planina Reasilvija, visoka 22 km.

Radi se u stvari o formaciji prečnika 200 km, smeštenoj u centru udarnog kratera, čiji je prečnik 505 km, što znači da zauzima 90% prečnika celog asteroida, koji je nazvan po rimskoj boginji vatre, ognjišta i porodice; sâma planina ime je dobila po Reji Silviji, vestalki (sveštenici Veste) i majci Romula i Rema.

Reasilvija je zamalo veća od Olimpa na Marsu (lat. Olympus Mons), koji je sa svojih 21,9 km visine najveća planetarna planina u našem solarnom sistemu; otkrivena je još u XIX veku, ali je njena visina potvrđena tek sedamdesetih godina; Reasilvija je otkrivena 1997. a ime je dobila tek nedavno, posle nadletanja Nasine sonde „Zora” 2011. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA