Kult Musolinija i dalje živi u gradu u kojem je rođen i sahranjen: Duče došao na vlast pre tačno 100 godina

 
  • 9

Njegova grobnica u kripti porodične kapele koja gleda na groblje u mirnom gradiću Predapio privlači desetine hiljada posetilaca svake godine

Grobnica otvorena za javnost, prodaja "antikomunističkih" suvenira i narukvica... Regija Emilija-Romanja, gde je Benito Musolini rođen i sahranjen, svake godine privlači desetine hiljada posetilaca.

Sto godina nakon što je preuzeo vlast, kult Benita Musolinija ostaje netaknut u mirnom gradiću Predapio gde je rođen i sahranjen. Njegova grobnica u kripti porodične kapele koja gleda na groblje privlači desetine hiljada posetilaca svake godine, piše Le Figaro.

U kripti ukrašenoj Musolinijevom bistom od belog mermera, knjiga gostiju postavljena ispred kamenog sarkofaga prekrivenog italijanskom zastavom ispunjena je porukama naklonosti: "Nikada te neću zaboraviti", "Preporodićemo se" ili "Vrati se!". Veoma dirnut, mladi posetilac  jednom rukom četka spomenik pre nego što oda počast, ispruženom rukom, onome koji je na jednoj od traka opisan kao "otac zemlje".

Benito Mussolini, Predappio, Musolini muzej Foto: MIGUEL MEDINA / AFP / Profimedia

Drugi, koji su sa svojim porodicama došli u Predapio, nijansiranije sagledavaju prošlost Dučea koji je došao na vlast nakon marša na Rim u oktobru 1922., pre uspostavljanja diktature 1925. koja je trajala do 1943.godine.

- Musolini je bio veliki državnik. Unapredio je radno pravo i socijalnu zaštitu. Ali napravio je greške tako što se udružio sa Hitlerom i doneo sramne rasne zakone - kaže Fabijana di Karlo, 42-godišnja državna službenica iz Rima, u pratnji svoje ćerke.

Ovu viziju dele mnogi Italijani: za njih postoji "pre" i "posle" Musolinijevog pakta sa nacistima i ulazak Italije u Drugi svetski rat.

Musolini, čiju grobnicu poseti više od 70.000 ljudi godišnje, uvek izaziva veliko interesovanje. Blagodat za trgovinu u Predapiju, gde su fašističke prodavnice suvenira dobro uspostavljene. "Antikomunističke" narukvice, kukasti krst ili keltski krstovi, flaše vina sa likom Dučea...

Nedaleko od Musolinijeve rodne kuće u kojoj je njegov otac imao kovačku radionicu, izložba posvećena pohodu na Rim posetioca uranja u mračni univerzum fašizma. Manekeni u prirodnoj veličini u uniformama tog vremena, sa oštricom i vatrenim oružjem, požutele fotografije, lobanja i ukrštene kosti sa šlemom: 170 predmeta pozajmljenih od privatnih kolekcionara ilustruje pobunu crnokošuljaša, ne zaboravljajući njihove bliske veze sa Katoličkom crkvom i industrijalcima.

- To je kulturna izložba koja na objektivan i dokumentovan način nudi refleksiju o tome kakav je bio Marš na Rim. Nema izvinjenja za fašizam - uverava jedan od dvojice kustosa, istoričar Franko d'Emilio.

Video: Pad Berlina: Pogledajte arhivske snimke poslednje velike bitke Drugog svetskog rata u Evropi

(Telegraf.rs)

Video: Jeziva scena na auto-putu: Žena iskočila iz taksija u pokretu, jer se vozač onesvestio

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Slaviša

    11. septembar 2022 | 08:38

    Da se nije udružio sa Hitlerom sigurno bi ovaj i njega napao.

  • Гаргамел

    11. septembar 2022 | 09:10

    Мусолини има гробницу а нас су у школи учили да је зло побеђено ! ?

  • Mile

    11. septembar 2022 | 17:12

    Legenda bio i ostao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA