Za nevericu: Majmunima u Indoneziji kamenje služi i za “one stvari”

 
 
  • 1

Dugorepi makaki u svakodnevnom životu koriste zaobljene delove stena i nose sa sobom ovaj “alat” koji, osim praktične upotrebe, ima i ulogu “seksi” igračke

Pojedine vrste indonežanskih majmuna nikud ne idu bez ličnog kamena! Nova studija koju prenosi portal livescience podržava pretpostavku koju su naučnici nedavno “načeli”, tvrdeći da neki primati koriste izvesne predmete iz prirode radi preživljavanja, ali im oni služe i kao igračke za zadovoljavanje polnih nagona.

“Manipulacija” kamenjem

Istraživači koji su proučavali dugorepe makakije (Macaca fascicularis) otkrili su da ovi majmuni tapkaju kamenjem po sebi i trljaju se njima kako bi sebi pružili zadovoljstvo. Ovaj dokaz zapravo je još jedan u nizu koji potvrđuje hipotezu o korišćenju pojedinih predmeta radi zadovoljavanja polnih nagona. Mužjaci i ženke različitih starosnih grupa upotrebljavali su kamenje iz istog razloga, ali su ženke bile probirljivije. Mladi mužjaci su se najviše bavili ovim radnjama. Istraživači kažu kako nisu morali dugo da čekaju da “ulove” majmune u kompromitujućim kadrovima.

Glavni autor studije Kamila Ceni, sa Univerziteta Letbridž u Alberti (Kanada), izjavila je da su neki majmuni redovno upražnjavali ove aktivnosti. Ostali pripadnici čopora nisu se svakodnevno zabavljali, ali kad bi počeli da se igraju sa kamenjem, ta igra često je vodila samozadovoljavanju.

Pojedini makaki su redovno “manipulisali” kamenjem i to im je bila obavezna dnevna rutina koji je isprva podsećala na igru. Oni bi nosili kamenje unaokolo, trljali ga o razne površine i udarali njima. Upotreba kamena kao alata viđa se u određenim populacijama majmuna, izjavila je Ceni i dodala da je „samousmereno zadovoljavanje polnih nagona alatom“ dokumentovano samo u jednoj populaciji makakija, na Baliju u Indoneziji.

Alat za opstanak i uživanje

Kada je reč o upotrebi pojedinih predmeta u službi “alata”, životinje ih koriste da bi opstale, kaže Ceni. Na primer, šimpanze (Pan troglodyte) kamenjem razbijaju orahe koje jedu. Ali, sve više studija sugerišu da se neki predmeti ne koriste samo za preživljavanje. Praksa dugorepih makakija je očigledan primer.

Novo istraživanje se zasniva na Ceninoj studiji objavljenoj u časopisu “Psysiology and Behavior” iz 2020. Studija je objavila hipotezu o tome da makaki imaju seksi igračke, dok se novo istraživanje bavilo mužjacima i ženkama ovih majmuna i njihovom potencijalnom motivacijom za polnim zadovoljavanjem.

Mladi mužjaci provodili su znatno više vremena u “ličnim” aktivnostima nego zreli mužjaci, što je bila posledica nemogućnosti pristupa ženkama. Međutim, među majmunima nije bilo pravila: svako je “radio na sebi” kako je želeo.

Urbani makaki, nastanjeni u Svetoj šumi u gradu Ubudu, kulturnom centru Balija, i u njegovoj okolini, slobodno lutaju, bezbrižni u pogledu hrane koju dobijaju od ljudi. Istraživači kažu da ljudi koji hrane majmune smanjuju pritisak kojem su primati izloženi kad moraju sami da obezbeđuju obroke. Zato makaki imaju višak slobodnog vremena i posvećuju se “onim stvarima”. Drugim rečima, oni imaju više vremena od drugih majmuna i verovatno se dosađuju, pa odlučuju da se bave ličnim zadovoljstvima.

(Telegraf.rs)

Video: Kad ti u venama teče krv heroja: Dečak bez razmišljanja spasao baku od napada razjarenog bika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Aaaaa

    25. avgust 2022 | 18:47

    Tek sad mi jasna ona pesma "zbog tebe bih tucao kamen"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA